Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Von der Leyen elszánta magát az európai ipar erősítése mellett? 

Fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2022. november 9-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hamarosan dönthet arról, hogy új uniós finanszírozásra van-e szükség a blokk ipari bázisának megerősítéséhez, elindítva ezzel egy vitát, amely megint megoszthatja az Uniót. 

Miután az Európai Uniót váratlanul érte az új amerikai szabályozás, amely az észak-amerikai vállalkozásoknak kedvez Európa rovására, az EU keresi a módját annak, hogy hogyan tudná növelni versenyelőnyét. 

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Vasárnap a Bizottság vezetője először adott érdemi választ az amerikai inflációcsökkentő törvényre, a Joe Biden elnök kormányának éghajlat-változási jogszabályára, és elmondták, hogy nem örülnek a kedvezőtlen döntéseknek, amelyek az amerikai gazdaságot védik, különös tekintettel az elektromos járművekre vonatkozóan – írja a Politico

Amellett, hogy von der Leyen ígéretet tett a blokk állami támogatási szabályainak átalakítására a tiszta technológiákba történő helyi beruházások ösztönzése érdekében, „új és kiegészítő uniós szintű finanszírozást” is szorgalmazott. 

Von der Leyen: növelni kell az innovációra irányuló forrásokat 

Ez „nagyobb tűzerőt” jelent a REPowerEU számára, amely az EU azon terve, hogy a blokkot leszoktassa az orosz gáztól való függőségéről. Von der Leyen azonban „új és további uniós szintű finanszírozást” is sürgetett, utalva az új Európai Szuverenitási Alapra, amelyet először az Európai Parlament előtt szeptemberben tartott, az Unió helyzetéről szóló beszédében említett – írja a Politico. 

„A közös európai iparpolitika közös európai finanszírozást igényel. Európai iparpolitikánk célja, hogy az európai ipar vezető szerepet töltsön be a tiszta átállásban. Ez középtávon azt jelenti, hogy uniós szinten meg kell növeli a kutatás-fejlesztésre, az innovációra és a stratégiai projektekre rendelkezésre álló forrásokat” – mondta a brugge-i hallgatóság előtt.

Bár a Bizottság tisztviselői ragaszkodtak ahhoz, hogy konkrét javaslat még nem született, és hogy a tagállamokkal csak most kezdődtek meg a megbeszélések, a kérdés a jövő heti brüsszeli uniós vezetők találkozójának napirendjén szerepelhet.