Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

Von der Leyen minden nap, minden percben harcolna a demokráciáért, törvénnyel

Fotó: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 15. - 12:49

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet tartott az „Unió állapotáról”.  

Beszédének egy rövid részében, amely az EU-n belüli jogállamisági normákra összpontosított, von der Leyen azt mondta a képviselőknek, hogy „mindannyian látjuk, hogy minden egyes nap, minden egyes percben harcolnunk kell a demokráciáinkért”.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

Lengyelországnak és Magyarországnak szóló, nem is annyira burkolt üzenetében azt mondta, hogy „a Bizottságom kötelessége és legnemesebb szerepe a jogállamiság védelme, ezért hadd biztosítsam Önöket: továbbra is ragaszkodni fogunk az igazságszolgáltatás függetlenségéhez, és gondoskodni fogunk arról, hogy a feltételességi mechanizmuson keresztül megvédjük a költségvetésünket”

Von der Leyen azt is bejelentette, hogy a Bizottság „intézkedéseket fog előterjeszteni a korrupció elleni küzdelemre vonatkozó jogi keretünk korszerűsítésére”. 

„Ha hitelesek akarunk lenni, amikor arra kérjük a tagjelölt országokat, hogy erősítsék meg demokráciájukat, akkor otthon is fel kell számolnunk a korrupciót” – mondta.

„Jobban meg kell védenünk magunkat az online beavatkozástól, és ezért fogjuk előterjeszteni a demokrácia védelméről szóló törvényt”

– idézi a Politico

A terv célja, hogy fényt derítsen a titkos külföldi befolyásra és a „kétes” finanszírozásra.

„Nem fogjuk hagyni, hogy autokráciák trójai falovai belülről támadják demokráciáinkat” – jelentette ki.