Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Víztisztítót használ? Egy szakértő szerint többet árthat, mint használhat

Víztisztítót használ? Egy szakértő szerint többet árthat, mint használhat

Víztisztítót használ? Egy szakértő szerint többet árthat, mint használhat
Fotó: Unsplash

Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek hazánkban is a víztisztító berendezések, holott a magyarországi ivóvizek jó minőségűek. A Semmelweis Egyetem szakértője most fontos dologra hívta fel a figyelmet.

Dr. Pándics Tamás, a Semmelweis Egyetem Közegészségtudományi Tanszékének vezetője szerint a vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási eszközök számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét. „Az ivóvíz a leggyakrabban vizsgált élelmiszerünk. A hatóság évente legalább négy alkalommal, településmérettől függően akár több százszor ellenőrzi minőségét, és az eredményt nyilvánosan közzé is teszi” – magyarázta. A szakember úgy fogalmazott: sokan nem létező probléma miatt vásárolnak ilyen berendezést.

Vagy pedig teszik ezt olyan okból, amelynek megszüntetésére egyetlen víztisztító berendezés nem alkalmas. Magyarországon a víz szennyezői közül a geológiai eredetűek a dominánsak. A magyar vízbázisok jelentős részét érintette a kőzetekből származó arzén; az arzénmentesítő kezelésnek köszönhetően nagyon ritka esetek kivételével ez a probléma azonban már nem áll fenn. „A nyersvíz és a hálózatra bocsátott víz minősége a vízóráig bezárólag jellemzően kiváló, ezt követően a tulajdonos felelőssége az esetleges kockázatok (például lakáson belüli ólomtartalmú csövekből származó ólomszennyezés) megszüntetése” – jegyezte meg.

Pándics szerint sokan azért vásárolnak víztisztító berendezést, mert azt gondolják, hogy a csapvíz mikrobiológiai szempontból nem megfelelő, ám ez a közműves ivóvízben nagyon ritka. Sőt, maga a víztisztító hordoz mikrobiológiai kockázatokat; gyakran lépnek fel olyan mikrobiológiai problémák, melyek a készülék nem megfelelő üzemeltetéséből adódnak – emeli ki a 24.hu. Mint írják, a vízben számos mikroszkopikus élőlény fordulhat elő, ám ezeknek az egészségünk szempontjából nincs jelentőségük, ameddig nem teremtünk szaporodásukhoz megfelelő környezetet.

A baktériumok azonban elszaporodhatnak, ha nem kellő rendszerességgel, nem előírás szerint cseréljük a szűrőket; vagy ha a felhasználó kezéről szennyeződés jut a szűrőre, amikor azt behelyezi a szűrőházba vagy tisztítja – hívják fel a figyelmet. A könnyen hozzáférhető elemek megfelelően karbantarthatók, teljeskörűen fertőtleníthetők, míg a nehezen elérhető, zárt elemeken, belső járatokban könnyen elszaporodnak a mikroorganizmusok. A szakértő hangsúlyozta: az ivóvíztisztító kisberendezésekben a bakteriális növekedést is nyomon követik.

Mivel nagyon összetett készülékekről van szó, ezeknek a kockázata rendszerint jóval nagyobb, mint a vízhálózatból származó vízé. Egy másik gyakori érv a készülékek vásárlása mellett a kezelt vezetékes víz klóros íze és szaga – derül ki a cikkből. A készülékek többsége aktív szenet tartalmaz, amely ezeket csökkenti, ám önmagában ez az előny eltörpül a készülékek használatából fakadó kockázat mellett. Ha zavaró a klórszag, az a legjobb megoldás a dr. Pándics Tamás szerint, ha öntünk egy kancsóba vizet, állni hagyjuk egy negyedórát, és utána isszuk meg.


Korábban arról is beszámoltunk, hogy lassabban öregszünk, ha ezt adjuk a reggeli kávéhoz: egy neurológus támasztotta alá mindezt, de egyéb jó tanácsokkal is szolgált. Mindemellett arra is kitértünk, hogy aggasztó dolog derült ki a népszerű illatviaszokról. Egy új tanulmány szerint a láng nélkül, hevítéssel használható illatviaszok is rengeteg káros anyagot bocsátanak ki, és olyan beltéri szennyezést okozhatnak, mint a dízelmotorok és a gáztűzhelyek.