Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Vízenergia-turbinákkal biztosítanák a brit parlament energiaellátását

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 15. - 21:02

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítését a brit alsóház elnöke rendelte el.

Sir Lindsey Hoyle, az alsóház elnöke elrendelte egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítését, az által javasolt tervek szerint pedig a Temze folyóba telepített vízenergiát generáló turbina megújuló energiával láthatná el a Westminster-palotát.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

Az Independent értesülései szerint a tanulmány készítése során megvizsgálják majd a turbinák telepítésének lehetőségét, melyek a Temze árapály-erejét hasznosítanák a megújuló áram termelésére.

Mivel az árapály gigantikus vízmennyiséget hoz be és visz ki a folyó árapályos szakaszáról, ennek eredményeképpen a Temzén rendkívül erős áramlatok vonulnak folyásirányban, a vízerőművekkel pedig ezen áramlások erejét kívánják kihasználni, hogy aztán áramot termeljenek velük.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a megvalósíthatóság jelenleg kérdéses, mivel a folyó nem elég mély az épület közelében, noha szakértők szerint “ez nem jelentene problémát”, amennyiben a turbinákat egy bizonyos helyen telepítenék. Ez a bizonyos hely pedig a Commons felőli oldal lenne, ám a tanulmány elkészültéig nem lehet biztosat mondani.

A Westminster-palota a világörökség része, ám korából adódóan, valamint az aktuális energiaárakat figyelembe véve egyre nehezebben fenntartható a helyzet, nem mellékesen pedig az elöregedő épület felújítása is több millió fontot emésztene fel. A vízenergiával működő turbinák azonban segítséget nyújthatnának, hogy olcsó és zöld energiával biztosíthassák a parlament épületének áramellátását.