Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,893 $

Vitézy Dávid Lázár Jánosnak és Karácsony Gergelynek is nekiment

A hivatalos közösségi médiás oldalán fejtette ki a véleményét a közlekedési szakember.

...svg content...Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Belpolitika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt az egészség világnapja apropóján osztotta meg gondolatait vasárnap délután a Facebookon. Elsőként kiemelte, hogy egy budapesti férfinak, amennyiben a budai II. kerületbe születik, 9 évvel több a várható élethossza, mint ha a pesti Józsefvárosba született volna, miközben a két kerület között 15 percnyi távolság van. „Bőven van tehát teendőnk – 5 pontban foglaltam össze, szerintem mik a legfontosabb területek a fővárosban élők egészségének védelme és megőrzése kapcsán” – írta a bejegyzésben. Mint kifejtette, a következő öt pontra fókuszálna a megválasztása esetén: megelőzés sporttal, tisztább levegő, több szűrővizsgálat, kórházfejlesztések, sürgősségi ellátás újraszervezése Budapesten.

Az első pont kapcsán hangsúlyozta, mennyire fontos a megelőzés, egyúttal azt gondolja: a versenysport után itt az ideje annak, hogy a szabadidős sportolás infrastruktúrája is fókuszba kerüljön. Ezáltal a politikus ígéretet tett, hogy stadionok helyett uszodák, futókörök és utcai konditermek fejlesztése fog szerepelni a programjában. A második pontot illetően azt írta, a közlekedés és a fűtési rendszerek megújítása terén van a legtöbb teendő, s mivel az autóforgalom okozta szennyezés a gyermekasztma és számos tüdőbetegség első számú okozója, fenntartható közlekedéspolitikára van szükség.

A harmadik pont alatt kifejtette, a korai felismerésre sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, így azt javasolja, hogy legyenek a hétvégi népszerű közterületi programok idején szűrővizsgálatok, amelyhez véleménye szerint az állam és a főváros együttműködésére van szükség.

„Jöjjenek ki a szűrőbuszok a lezárt rakpartra, használjuk a fővárosi egészségügyi kapacitásokat nagy szűrővizsgálatokra az olyan hétvégéken, mint ez a mostani” – fogalmazott Vitézy. A negyedik pont kapcsán arról ejtett szót, a budapesti kórházi állapotok ma nem csak a nyugat-európai nagyvárosoktól maradnak el, de a vidéki megyei központoktól is. „Debrecenben ma nagyságrendekkel jobb az ellátás, mint Budapesten – ebbe nem szabad belenyugodnunk”. Majd azzal folytatta: „A centrumkórház-beruházásokat ugyanúgy leállította Lázár János, ahogy a HÉV-ek vagy a Nyugati pályaudvar fejlesztését. El kell érni, hogy a Honvéd bővítése, a Dél-pesti Centrumkórház és a budai kórházi fejlesztések újra napirendre kerüljenek a kormánynál”.

Karácsony Gergelynek odaszúrva pedig úgy fogalmazott, mindezt a főváros nem tudja egyedül elintézni, de „sokkal inkább ez ügyben kellene nyomást gyakorolni, mint mindenféle mondvacsinált országos politikai ügyekben”. Végül az utolsó pontnál arról beszélt, tarthatatlan, hogy többórás várakozás előzi meg a sürgősségi ellátást, ráadásul lakcímkártya alapján küldözgetik a betegeket egyik kórházból a másikba. Vitézy szerint el kell érni, hogy a kormány ezt megszüntesse.

„E téren a fővárosnak szervezési segítséget kellene adnia, párbeszédet kezdeményeznie az állami egészségügy irányítóival, illetve a kerületekkel közösen megvizsgálni, hogy lehetséges-e a szakrendelői kapacitásokkal és a nyitvatartás bővítésével segíteni a nem kórházi ellátást igénylő sürgősségi eseteken Budapesten” – magyarázta a politikus a Facebookon megjelent posztban, amit az Index szemlézett.

Véleménye szerint ilyen állapotok egyetlen másik magyar nagyvárosban sem uralkodnak, ez pedig nem maradhat így. Úgy véli, hiába a kormányé a felelősség, e téren a főpolgármesternek is van dolga. De korábban arról is beszámoltunk, hogy bővítené a BKK-bérlettel használható közlekedési eszközök körét Vitézy Dávid: a főpolgármester-jelölt fontos jövőbeli fejlesztések lehetőségéről tárgyalt az elmúlt napokban.

Míg ebben a cikkben azt is megírtuk, hogy Karácsony kemény mondatokat intézett Vitézyhez, a válasz sem maradt el. A jelenlegi főpolgármester egyúttal azt gondolja, Szentkirályi Alexandra vissza fog lépni Vitézy Dávid javára. De a volt kormányszóvivő sem hagyta szó nélkül Vitézy Dávid véleményét, mint mondta, a budapestiek döntik el a főpolgármester személyét, nem pedig a jelöltek.