A vitaminhiány mellett a vitaminok túlszedése is komoly problémákat okozhat

Fotó: Unsplash/Kayla Maurais
not image

Borbély Fanni

2021. november 20. - 17:00

Leggyakrabban azt halljuk, hogy valaki vitaminhiányos, ennek okán pedig különböző egészségügyi problémákkal küzd. Azonban szinte senki nem beszél arról, hogy mi történik akkor, ha túl sok vitamint viszünk be a szervezetünkbe.

A vitaminok túlszedése ugyanúgy okozhat egészségügyi problémákat, mint azok hiánya, a kellemetlen mellékhatásoktól pedig jobb megkímélni magunkat, bármit is mondanak a reklámok. Nem minden vitamint kell pluszban bevinnünk a szervezetbe, mutatjuk is, hogy miért.

Gyomorbántalmak

A legelső gyanús jel az lehet, ha elkezd fájni a gyomrod, ez ugyanis azt jelezheti, hogy túlzottan sok táplálékkiegészítőt vittél be a szervezetedbe. A gyomorbántalmak nem csupán a hasfájásban mutatkoznak meg, a tünetek közé tartozik még az émelygés, a hányás és a hasmenés is. A gyomorpanaszok arra is utalhatnak, hogy a vitamint üres gyomorra vetted be, amit nehezen kezel a szervezet, hiszen minden vitaminnak szüksége van egy közegre, melyben felszívódhat.

Hajhullás

Az egyik legelkeserítőbb tünet (főleg nők esetében) a hajhullás. Ez akkor jelentkezhet, ha túlzottan sok A-vitamint viszünk be a szervezetbe, mely egy zsírban oldódó vitamin. Azért is fontos kiemelni, hogy zsírban oldódó, mert ezek a vitaminok a testzsírban raktározódnak el, és ha túl sokat viszünk be belőle, akár egyfajta mérgezést is okozhat a szervezetben. A túlszedés kockázata nem csak az A-vitaminra korlátozódik, ide tartozik ugyanis a D-, E- és K-vitamin is.

A rák kialakulásának nagyobb kockázata

Igen, mindenki azt gondolja, hogy megfelelő mennyiségű vitamin és táplálékkiegészítő fogyasztásával elkerülhetők az ilyen súlyos betegségek, a valóságban azonban nem egészen így van: a béta-karotin, az E-vitamin és a biotin túlszedése magában hordozza annak kockázatát, hogy rákos megbetegedés alakuljon ki szervezetünkben.

Idegrendszeri problémák

Egyes vitaminok, például a hányinger csillapítására is gyakran alkalmazott B6-vitamin túlszedése komoly idegrendszeri problémákat eredményezhet, mely abban mutatkozik meg, hogy az érintett folyamatos zsibbadást tapasztal, mely idővel súlyosbodhat és el is húzódhat.

Vérzékenység

Az E-vitamin már többször is feljött a témában, és ez nem véletlen: az E-vitamin vérhígítóként is működik a szervezetben, így tehát ha mondjuk egy mélyebb vágást ejtünk véletlenül a kezünkön, nagyon nehéz lesz elállítani a vérzést. Habár korábban úgy vélték, hogy az E-vitamin rendszeres szedése előnyös lehet, mára kiderült, hogy több kárt okoz nagy mennyiségben, mint amennyire hasznos.

(Yahoo)