Egy orvos arra figyelmeztetett: vitaminból is megárt a sok.
Elvesztette járóképességét egy 86 éves ausztrál férfi, aki túl sok B6 vitamint szedett – hívta fel a figyelmet a Komárom-Esztergom Vármegyei Hírportál, a kemma.hu. A hírportál megkeresésére Csák Ferenc tatabányai háziorvos elárulta, létezik-e vitamin túladagolás. Elöljáróban annyit mondott, egyre gyakoribb példa a túlzott vitaminfogyasztás, de mesterségesen.
Meglepő lehet, de van olyan vitamin is, aminek szedését nem lehet túlzásba vinni, ilyen például a D-vitamin, de van olyan is, amivel óvatosan kell bánni – magyarázta. A szakember szerint sok étel tartalmaz B6-vitamint, tehát kiegyensúlyozott táplálkozással megfelelő szinten tartható a vitaminszint. Kiemelkedően jó forrásnak számít például a csicseriborsó, a lazac, a tonhal, a krumpli és a banán is.
Egyúttal rámutatott: a B6-vitamin egyike azon ritka vitaminoknak, aminek a túl magas bevitelével is kell vigyáznunk, hiszen akár maradandó idegrendszeri károkat okozhat, így esetében különösen fontos, hogy ne csak a hiányát előzzük meg, hanem óvakodjunk a túlzott beviteltől. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a B6-vitamin-túladagolás nagyon ritka.
Ennek oka, hogy a felesleges B-vitaminokat a szervezet általában kiüríti a vizelettel. A portál Csák Ferenc tájékoztatására hivatkozva azt írja, a vitaminpótlás fontos, ám, ha hosszú ideig a javasoltnál többet viszünk be B6-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítőből, a vitamin szintje toxikussá válhat. Jobb hát elővigyázatosnak és tudatosnak lenni ebből a szempontból is.
NE HAGYD KI
Ebben a cikkben arra is kitértünk, miért nincs F-vitamin. Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból. Számukra végre megvan a válasz.