Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,56 Ft
Euró
392,17 Ft
Font
457,93 Ft
Bitcoin
61,155 $

Jelentős visszaesés: háttérbe szorult a biztonság, sok autós spórol ezen

A legfrissebb számok megerősítik a 2022 júniusa óta megfigyelhető negatív tendenciákat.

Fotó: Pixabay
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Továbbra sem állt vissza a korábbi szintre az európai abroncspiac, az eladások szinte mindegyik piaci szegmensben csökkentek, egyedül a személyautókra szánt gumiabroncsok esetében nem, ám az is csak a téli időjárásnak köszönhető – írja a Pénzcentrum a Magyar Gumiabroncs Szövetség közleményére hivatkozva. 

Az Európai Gumiabroncs-, és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) a napokban tette közzé tagjainak 2023 negyedik negyedévére vonatkozó értékesítési adatait, amelyek a csereként vásárolt, tehát nem az autógyáraknak értékesített abroncsok adatait összesítik. Eszerint az eladások minden piaci szegmensben csökkentek, kivéve a személyautókra szánt gumiabroncsok piacát, ahol a téli időjárás körülmények megnövelték a négyévszakos és a téli gumiabroncsok iránti keresletet – részletezik. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Az európai gyártók az egész évet tekintve valamennyi termékkategóriában negatív tendenciákról számoltak be 2022-hez képest. A visszaesésben leginkább érintett szegmensek a mezőgazdasági csereabroncsok voltak (-30 százalék), amit a teherautó-, és buszabroncsok (-17 százalék), a motorkerékpár- (-11 százalék) és a személyautó abroncsok (-8 százalék) piaca követett – derül ki az ETRMA közleményéből.

„A legfrissebb számok megerősítik a 2022 júniusa óta megfigyelhető negatív tendenciákat” – fogalmazott az adatok kapcsán Adam McCarthy, az ETRMA főtitkára. Elmondása szerint ennek hátterében a kereslet csökkenése áll, amit a nyersanyagok, az energia és a bérköltségek inflációs költségszintemelkedése okoz, de nem tesz jót a keresletnek az sem, hogy a kereskedők leépítik a korábban felhalmozott készleteket, vagyis kevesebbet rendelnek a gyártóktól, amíg a raktárkészlet nem csökken a korábbi szintre.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy egyes országokban óriási bírság járhat azért, ha valaki téli gumi nélkül autózik: többek között Ausztriában is nagyon komolyan veszik a téli gumi használatát, ha pedig ezt valaki nem tartja be, jelentős büntetést kaphat a rendőröktől. Emellett azt is megírtuk, az autósoknak a gumi lecserélése mellett még mire érdemes odafigyelniük télen.