Clouds
21 Budapest
Dollár
359,41 Ft
Euró
390,62 Ft
Font
445,58 Ft
Bitcoin
23,120 $

Virológus: gyors tempóban terjed az új omikron turbó-mutáns, de pánikra nincs ok

Fotó: Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én. MTI/Sóki Tamás
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elmondása szerint a sok fertőzött ellenére sem kell tartani ettől, mert egyre gyengébb tüneteket okoz, ugyanakkor egy fordított mutáció nagyobb problémákat is jelenthet.

Jakab Ferenc virológus szerint gyors tempóban terjed az új omikron turbó-mutáns, de még mindig nem okoz olyan komoly tüneteket, mint az eredeti, vuhani törzs, így nincs ok a pánikra, egyúttal úgy véli, a koronavírus a mindennapjaink része marad hasonlóan az influenzavírushoz.

„Újabb és újabb koronavírus-mutációk meg fognak jelenni a következő időszakban, ezzel számolni kell, de most már hullámokról nem kell beszélni. Sokszor elmondtuk, a covid beépült a felső légúti fertőzések közé, amelyek ősszel-télen megjelennek”

– mondta.

Kiemelte, a Magyarországon megjelent turbó-mutánstól a sok fertőzött ellenére sem kell tartani, mert egyre gyengébb tüneteket okoz, ugyanakkor egy úgynevezett fordított mutáció nagyobb problémákat is jelenthet – derül ki az ATV Híradó beszámolójából.

„A legnagyobb félelmük a szakembereknek az, hogy az omikron mellett egy olyan variáns jelenik meg a kevésbé átoltott afrikai vagy ázsiai területeken, amely hasonló gyorsan terjed, mint az omikron, de erőteljesebben fertőzi a tüdősejteket. Ha ez bekövetkezik, akkor számolni kell egy súlyosabb, több halálozással járó fertőzéssel”

– magyarázta.

Emellett Hajdú-Bihar megyében egyre gyakoribb, hogy a koronavírus mellett RSV, influenza vagy más felső légúti bakteriális vagy vírusfertőzés is megjelenik, ez pedig súlyosabb kimenetelű fertőzéseket okoz a betegeknél, így a szakember szerint érdemes beadatni az influenza és a covid elleni oltásokat is.