Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Virológus: aggasztó a majomhimlő megjelenése és terjedése

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 19. - 14:19

Kemenesi Gábor virológus aggasztónak találja, hogy egy új himlővírus jelent meg a világban, jelenleg pedig azon dolgoznak a szakértők, hogy megalkossák a tökéletes oltóanyagot a betegség ellen.

Habár a globális koronavírus-járvány után sokan azt hihették, hogy egy időre megszabadulunk a vírusoktól, idén útjára indult a majomhimlő, melynek kapcsán már több szakértő is aggodalmát fejezte ki, ugyanis a jelenlegi a valaha kitört legnagyobb majomhimlő-járvány a világon.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

A majomhimlő eddig 114 halálos áldozatot követelt, ebből pedig mindössze hat haláleset történt Afrikán kívül. Magyarországon is terjed a betegség, az NNK legfrissebb jelentése szerint pedig már több mint 40 fertőzöttet regisztráltak, ám szerencsére halálos áldozatot egyelőre nem szedett az országban.

Az eddigi járványügyi adatok alapján szinte kizárólag a meleg és biszexuális közösség körében terjed a fertőzés, s úgy tűnik, jóval nagyobb eséllyel fertőződnek meg azok, akik gyakran váltogatják szexpartnereiket.

Kemenesi Gábort, a Pécsi Tudományegyetem virológusa az MTA honlapján közzétett interjújában azonban rámutatott, rendkívül fontos tény, hogy a majomhimlő ugyanolyan mértékben képes megfertőzni bárkit, függetlenül szexuális orientációjától.

A virológus hangsúlyozta, ezt a betegséget nem lehet elbagatellizálni, ugyanis a klinikai virológiában az egyszázalékos halálozás is komolynak számít. Ennek okán pedig nem fogadhatjuk el tényként, hogy a majomhimlő nem veszélyes, mivel egy alapvetően veszélyes vírusról beszélünk.

Kemenesi rámutatott, természetesen feltételezhetjük, hogy higiénikusabb körülmények között, fejlett egészségügy mellett a betegeknek, illetve a társadalom egészének nincs nagy félnivalója a majomhimlő miatt, ám hangsúlyozta, ez egyelőre csupán feltételezés.

A szakértő megosztotta, ebben a járványban nem az a lényeg, hogy hányan fognak meghalni, sokkal inkább az, hogy hosszabb távon kifejezetten aggasztó a majomhimlő megjelenésre, mivel egy olyan új himlővírus, mely “elfoglalja a fekete himlő által maga után hagyott ökológiai fülkét, és tartósan velünk marad” – idézte a virológust a Napi.

Arra kérdésre, hogy van-e reális esély arra, hogy eltüntessük a föld színéről a majomhimlőt, Kemenesi azt mondta, a fekete himlő esetében sikerült 50 évvel ezelőtt, éppen ezért jelenleg mindenki azon dolgozik, hogy kiderüljön, a feketehimlő-vakcina mennyire hatékony a majomhimlő ellen.

Mivel ennek kapcsán mindössze egyetlen, 34 évvel ezelőtti tanulmány tesz utalást, jelenleg senki sem tudja, hogy az aktuális körülmények között ez mennyire lesz működőképes. A szakértő végezetül kiemelte, meglátása szerint most nincs szükség olyan általános vakcinázásra, mint a koronavírus-járvány esetében, sokkal inkább a fertőzöttek és a velük érintkezők vakcinázása szükséges.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.