Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

A világ egyik légégészesebb zöldsége, ami segítheti a rák elleni védelmet

A világ egyik légégészesebb zöldsége, ami segítheti a rák elleni védelmet

A világ egyik légégészesebb zöldsége, ami segítheti a rák elleni védelmet
Shutterstock/Illusztráció

Egy zöldség, aminek számos pozitív hatása van.

A vízitorma, ami sokan csupán díszítőelemként ismernek, valójában a világ egyik legegészségesebb zöldsége, és a kutatások szerint még a rák kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Egy, a Centres for Disease Control and Prevention folyóiratában megjelent tanulmány a vízitormát a világ legegészségesebb zöldségei közé sorolta.

A cikk a videó után folytatódik

A kutatás a tápanyagsűrűség és a krónikus betegségek – köztük a rák és a szívbetegségek – elleni védelmi képesség alapján rangsorolta az élelmiszereket. A William Paterson Egyetem kutatói a vízitormát a 41 „szuperélelmiszer” közé emelték.

A MyFitnessPal regisztrált dietetikusa, Stephanie Nelson így nyilatkozott: „A vízitorma magas K-, C- és A-vitamin-tartalommal rendelkezik. Emellett a keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik, a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó mellett. Ezek a zöldségek erőteljes antioxidánsokat tartalmaznak, amik segítenek megelőzni a sejtkárosodást, ami rákhoz és más betegségekhez vezethet.”

Kolléganője, Joanna Gregg hozzátette: „Vigyázz, kelkáposzta, új szuperzöld érkezett a színre. Erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a vízitorma egészségügyi előnyei az oxidatív stressz csökkentésétől egészen a szövetkárosodás mérsékléséig terjednek, amik egyes daganatok kialakulásával hozhatók összefüggésbe. Ez az aromás zöldség bármilyen salátához, szendvicshez vagy turmixhoz hozzáadható, és erőteljes egészségmegőrző hatást biztosít.” – idézte a Mirror.

A Nucific táplálkozási vezetője, Dr. Amy Lee szintén hangsúlyozta: „A vízitorma rengeteg egészségügyi előnnyel bír. Magas az A-vitamin- és a káliumtartalma, még a hagyományos salátáknál is több.”

A tudományos vizsgálatok is alátámasztják a vízitorma jótékony hatásait. Az American Journal of Clinical Nutrition 2007-ben publikált tanulmánya szerint napi 85 gramm nyers vízitorma nyolc héten át történő fogyasztása csökkentette a DNS-károsodást a résztvevőkben, különösen a dohányzók körében. „Az eredmények alátámasztják azt az elméletet, hogy a vízitorma fogyasztása összefüggésbe hozható a rák kockázatának csökkenésével a DNS-károsodás mérséklése és az antioxidáns státusz módosítása révén, a karotinoid-koncentráció növelésével.”

A vízitorma mellett a tanulmány más zöldségeket is „szuperélelmiszerként” azonosított, köztük a kínai kelt, a kelkáposztát, a spenótot, a répát, a paradicsomot, az édesburgonyát, a póréhagymát és a citromot.