Veszélyes vegyszerek szivárognak egy atomhulladék-tárolóból az Egyesült-Államokban

Illusztráció / Twitter / Hanford Site
not image

Kolláth Benjámin

2021.május.1 - 05:31

Washington államban egy már nem üzemelő plutóniumreaktorban lévő atomhulladék-tárolóban történt szivárgás, jelentette be az Energiaügyi Minisztérium.

A tartály szivárgását, mely Hanfordban található, csütörtökön jelentette be az Energiaügyi Minisztérium. A létesítményben lévő több, elaggott földalatti tartály egyikéből már tavaly is gyanították, hogy szökik a vegyszer, azonban csak most erősítették meg, írja az RT.

Az állam ökológiai igazgatója, Laura Watson közleményében arra figyelmeztetett, mindig komolyan veszik, „ha valamelyik hanfordi tartály radioaktív és veszélyes vegyihulladékot ereget”, hozzátéve, hogy a tartály meghasadása az ott dolgozókra és a népre is veszélyt jelent.

Az új szivárgás csak a hab a tortán, becslések szerint ugyanis hárommillió liternyi hulladék már eddig is a talajba szivárgott innen. Az eset mutatja, mekkora szükség lenne az elöregedett tartályok cseréjére.

Bár ez csak a második olyan tartály, amelyről hivatalosan is bejelentik, hogy szivárog (az elsőt 2013-ban találták), a telepen lévő 149-ből vélhetően többekkel is probléma van a hatóságok szerint. A helyzetet súlyosbítja, hogy a tartály 30 méterrel van csak a talajvízszint felett, de a Columbia folyó is a közelben van.

Bár a szivárgást már tavaly felfedezték, a helyi tisztviselők nem tudnak mit tenni ellene, ugyanis egy megállapodás szerint csak akkor léphetnek közbe, ha a szivárgás „közvetlenül és elkerülhetetlenül jelent közegészségügyi vagy környezetvédelmi vészhelyzetet”, ezt pedig a szövetségi hatóságok nem állapították meg.

Egy évekig tartó, többmilliárd dolláros feltakarítási kísérletet már megkísérelt a Lockheed Martin nevű fegyvergyártó cég, ennek azonban a vége az lett, hogy a céget a szövetségi kormány feljelentette, amiért állítólag megvesztegetéssel jutottak hozzá a projektre kapott állami támogatáshoz.