Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

Veszélyes, betegséget hordozó csigák miatt rendeltek el karantént Floridában

Fotó: Twenty20
not image

Koós Alexandra

2022. július 11. - 21:45

A puhatestűek ezen alfaját rettentően nehéz kiirtani, emellett az emberekre és a környezetre nézve is kockázatot jelentenek.

A floridai Pasco megyei New Port Richey-t hatalmas afrikai szárazföldi csigák lepték el, amelyek 20 centiméteresre is megnőhetnek, hatalmas étvágyukkal pedig komoly károkat okoztak a növényzetben, valamint a mezőgazdaság is megsínyli a jelenlétüket.

Soron kívül Denisz Pusilin: Ukrajna már képtelen az önálló döntéshozatalra

Elegendő kalciumban gazdag táplálék hiánya esetén a tetemek csontjait is bekebelezik, ám még a házakról is képesek leenni a festéket, ha nincs más lehetőség, azonban sokkal nagyobb gond, hogy mindemelett egészségügyi kockázatot jelentenek.

Az emberre nézve veszélyes élősködőnek számítanak, ugyanis a patkánytüdőféreg néven ismert parazitát hordozzák, amely agyhártyagyulladást okozhat, emellett borzasztóan nehéz megszabadulni tőlük – derül ki az Origo cikkéből.

Először 1969-ben jelentek meg az államban, majd hat évvel később sikerült kiirtani őket, ezt követően 2011-ben tértek vissza, és tíz éven át jelen voltak. A puhatestűek ezen alfaja már négy hónapos korától képes szaporodni, valamint több ezer tojást rak le többéves élete során.

A floridai Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium (FDACS) szerint ezek a csigák nagy távolságokra is képesek eljutni, amikor járművekre másznak, vagy az udvari szemétben bújnak el, ezért nagyon fontos, hogy a helybeliek jelentsék a hatóságoknak, amennyiben afrikai csigát találnak.

Kedvezőtlen környezeti feltételek esetén a talajba ássák magukat, így egy évig is anaktívak maradhatnak, az FDACS munkatársa, Christina Chitty pedig elmondta, a jelenlegi helyzetért az illegális kisállat-kereskedelem okolható.

Június 24-én kezdődött a karantén, amely jelenleg is érvényben van New Port Richey-ben, mivel a szervezet ismét azon dolgozik, hogy kiirtsa az invazív állatokat, emellett szigorúan tilos csigákat, vagy a szaporodásukat segítő termékeket szállítani a megjelölt térségben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.