Véres tüntetések Libanonban: eddig hárman meghaltak és tizenketten megsérültek

Fotó: Drónnal készített felvétel a romos kikötõrõl a libanoni fõvárosban 2020. augusztus 28-án. Augusztus 4-én Bejrútban 2750 tonna, a kikötõben évek óta tárolt ammónium-nitrát röpült a levegõbe. Legkevesebb 181 ember meghalt, mintegy hatezren megsérültek, és százezrek otthona vált lakhatatlanná. (MTI/EPA/Vael Hamzeh)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 14. - 12:31

Három ember meghalt, további tizenketten pedig megsebesültek a libanoni fővárosban, Bejrútban csütörtökön lezajlott tüntetéseken lövöldözések következtében – jelentette a helyi média a hadseregben lévő forrásokra hivatkozva.

A lövöldözés a jelentések szerint Ain el-Remmaneh negyedben kezdődött, amikor a tüntetésre igyekvő emberek áthaladtak egy közeli körforgalmon, amely tűzpárbajt váltott ki.

Az interneten felbukkant egy videó, amelyen emberek futnak az utcán, és megpróbálnak elbújni egy közeli negyedben.

Szintén csütörtökön legalább két robbanásról érkezett jelentés Bejrútból, miután összecsapások történtek egy olyan helyszín közelében, ahol a 2020-as bejrúti kikötői robbantással kapcsolatos tüntetést kellett volna tartani.

A libanoni hadsereg közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy keresik azokat, akik megtámadták a tüntetőket – írja a SputnikNews

A múlt hónapban felfüggesztették a 2020 augusztusában több mint 250 halálos áldozatot követelő bejrúti kikötői robbanással kapcsolatos vizsgálatot a Tarek Bitar bíró ellen benyújtott kereset miatt. A keresetet állítólag Nohad Machnouk volt libanoni belügyminiszter nyújtotta be, akit a bíró be akart idézni kihallgatásra.

A halálos robbanás 2020. augusztus 4-én rázta meg Bejrút kikötőjét, több mint 250 ember meghalt, 7000-en megsérültek, és mintegy 300 000 ember vált hajléktalanná. A robbanásért a kikötőben tárolt több ezer tonna ammónium-nitrátot okolták.