18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,527 $

Véres leszámolás Kongóban: már 45 halálos áldozatról tudni

Fotó: Unsplash/Taylor Daugherty
Afrika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Több tucatnyian vesztették életüket a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén elkövetett támadásokban, amit a kormány is megerősített.

A Daeshhez kötődő ADF-lázadók több tucat civillel végeztek, mialatt különböző fegyverekkel csaptak le rájuk, többek között machetékkel az Észak-Kivu tartományban található falvakban. A héten végrehajtott támadásokban eddig legkevesebb 45-en vesztették életüket, amiről a helyi tisztviselők számoltak be.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

Mészárlást hajtottak végre az erőszakos támadók, tucatjával ölték az embereket, akik közül közel 30-an civilek voltak. Saidi Balikwisha, a tartomány helyettese azt mondja, nem telik el úgy három-négy nap, hogy ne jegyeznének fel haláleseteket, amik az ADF terroristáihoz köthetőek, akik barbár módon követik el ezeket a bűncselekményeket.

A tisztviselő hangsúlyozta, jelentős katonai erőre van szükségük ahhoz, hogy helyreállítsák a békét. A hét utolsó felében az esti órákban csaptak le a támadók, mialatt többekkel végeztek, akik a házakat is felgyújtották.

Voltak, akiket feldaraboltak

A KDK keleti részén több mint 120 fegyveres csoport harcol a hatalomért, ami egyre több erőszakot szül. Részben teszik ezt a befolyásért és az erőforrásokért, mások pedig annak okán, hogy megvédjék a közösségüket.

Az AFD nagyrészt Észak-Kivu tartományban tevékenykedett, ám a közelmúltban kiterjesztették a műveleteiket a szomszédos Ituri tartományra is, illetve a Goma közelében fekvő területekre, ahol szintén erőszakosan lépnek fel.

Az USA a hónap elején 5 millió dollárig terjedő jutalmat ajánlott fel a csoport vezetőjének, Seka Musa Balukunak az elfogását segítő információkért. Mukondi városában például több mint 30 embert temettek el egy tömegsírba, akikkel lövésekkel, késekkel és machetékkel végeztek.

A támadás szerda este 7 óra körül történt, amikor a fegyveresek és machetés férfiak megrohamozták a falut, majd válogatás nélkül gyilkolták az embereket. Először felgyújtották a házakat, és azok, akik kirohantak, agyonlőtték őket, vagy feldarabolták machetékkel. Emellett sok civilt elraboltak, akikről egyelőre nincs információ, és lehetséges, már ők sincsenek életben.