Néhány héten belül megkezdődik a Velencei-tó feltöltése

Fotó: Unsplash/Kozma Dénes
not image

Kornis Vivien

2021. július 6. - 09:53

Az alacsony vízállás miatti kiszáradást elkerülendő hamarosan megkezdődik a vízpótlás, feltöltik a Velencei-tavat.

Néhány héten belül megkezdődhet a Velencei-tó vízszintjének megemelése, melyet ezúttal azonban nem a zámolyi vagy pátkai víztározó vizével végeznek, mint az megszokott, hanem a kincsesbányai vízbázisból érkezik az utánpótlás – írja a Telex a Feol.hu-ra hivatkozva.

Bár a május igen csapadékos és hűvös volt, vízhozamát a forró június hamar felemésztette. A víz szintje már most olyan alacsony, mint általában augusztusra szokott lenni, és a csónakkikötőből sem egyszerű kievezni. A vízszint napi fél-egy centimétert csökken.

Mint ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a magasabb vízszintre, a vízpótlásra a teljes kiszáradás elkerülése érdekében van szükség, melyre korábban figyelmeztettek a szakértők.

A vízpótlás a június második felében az oxigénhiányos helyzet miatti tömeges halpusztulás megismétlődése is elkerülhetővé válik, amely a tó vizének gyors felmelegedése és alacsony állása miatt alakult ki.

A lap arról számolt be, hogy Tessely Zoltán országgyűlési képviselő azonnali és hosszú távú javaslatot fogalmaz meg a kormánynak, hogy a tó vízszintje folyamatosan optimális mértékű maradjon.