A teljes kiszáradás fenyegeti Magyarország egyik legnagyobb tavát

Fotó: Unsplash/Gabriel Miklós
not image

Kornis Vivien

2021. június 22. - 14:51

A Velencei-tó vízállása tartósan alacsony, ez pedig a tó élővilágát is fenyegeti.

Szakemberek szerint nagy mértékben felhalmozódott a Velencei-tó medrének alján az lágyiszapréteg, mivel a tó vízállása tartósan alacsony, emiatt pedig elkerülhetetlen a vízpótlási beavatkozás a jövőben. 

„Sajnos látnunk kell, hogy a tó tartósan és tendenciózusan alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a jövőben egy tartós vízpótlási beavatkozás kidolgozása és kivitelezése, párhuzamosan egy átgondolt nádművelés irányába mutat, mert ezek hiányában szélsőséges esetben újra előfordulhat akár a tó – a történelemben már ismert – újabb, átmeneti kiszáradása is” – közölte a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHSZ) elnöksége a Tények.hu szerint.

A kritikus helyzet a tó halállományát is veszélybe sodorta, tömegesen pusztulnak el a Velence-tóban élő állatok. A MOHSZ szerint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság elrendelte a vízminőség-védelmi készültséget a tó válságos állapota miatt, és jelentős élőerőt vont be a védekezésbe. 

A haltetemeken vizsgálatokat végeztek, melyek eredményeként kimutatták, hogy az állatokkal a relatív oxigénhiány, mérgezés végzett. A tó vizében azonban emberre veszélyes kórokozó jelenlétét nem tudták kimutatni, ennek lehetőségét kizárták. 

Hangsúlyozták, hogy a kialakult kritikus helyzet nem igényel egyéb korlátozásokat, és a Velencei-tó vize továbbra is alkalmas a fürdőzésre.