Dollár
428,62 Ft
Euró
421,03 Ft
Font
477,52 Ft
Bitcoin
19,378 $

Jelentős mértékű cigaretta-áremelés érkezik

not image

Nagy Noel

2020. november 22. - 12:55

Megszavazták az őszi adócsomagot az Országgyűlésben, amely véglegesen is azt jelenti, hogy jelentős dohány és cigaretta áremelés jön, két lépcsőben, először januárban majd áprilisban

Megszavazták az őszi adócsomagot az Országgyűlésben, amely véglegesen is azt jelenti, hogy jelentős dohány és cigaretta áremelés jön, két lépcsőben, először januárban majd áprilisban – számolt be róla a 24.hu.

Soron kívül Orbán: jön a gyármentőprogram és már dolgoznak a munkahelyvédelmi akcióterven

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, jelentős cigarettaár növekedéssel lehet számolni a jövő évtől kezdve, amelyet most az Országgyűlésben végül el is fogadta, így már nincs visszaút: a dohányosoknak először januártól, majd áprilistól kell egyre mélyebben a zsebükbe nyúlni.

Ez nem csak egyszerű, fokozatos áremelés lesz, ugyanis ahogyan a hírportál is megjegyzi, hogy az a cigaretta, amely jelenleg dobozonként 1400 forintba kerül átlagosan, az áprilistól kezdve körülbelül 1626 forintba fog kerülni hazánkban.

A dohány és cigaretta árának megemelésére egyébként egy Európai Uniós irányelv betartása végett van szükség, amelyet még 2011-ben fogadtak el. Ennek alapján el kell érni a dohánytermékek jövedéki adójának az unió által megkövetelt legalacsonyabb minimumszintet.

Ez két módon valósulhat meg: a jövedéki adónak vagy legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként, és el kell érnie a súlyozott átlagár 60 százalékát, vagy minimum 115 eurónak kell lennie ezer szálanként, amely nagyjából 41 400 forint.

Januártól kezdve már megváltoznak az árak, a hírportál kalkulációi szerint a cigaretta jelenleg átlagos 1400 forint/doboz ára átlag 1532 forintra fog emelkedni, míg az áprilisi emelési lépcső bevezetésével 1626 forintra. Ezek az összegek még nagyobbak lehetnek, amennyiben a dohánytermékek gyártási költségei megváltoznak.