Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,01 Ft
Euró
392,88 Ft
Font
457,06 Ft
Bitcoin
66,998 $

Varga Mihály elmondta, mennyivel tartozik az államnak a főváros

Elmondása szerint a főpolgármester már kilenc hónapja nem fizet adót.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Varga Mihály pénzügyminiszter a hivatalos közösségi médiás oldalán nemrégiben megjelent bejegyzésben azt írta, Karácsony Gergely főpolgármester tavaly június óta, azaz kilenc hónapja nem fizet adót. Kiemelte: idén márciusig több mint 46 milliárd forint szolidaritási hozzájárulás befizetését tagadta meg a főváros.

Egyúttal jelezte, ebből 28 milliárd forintot már inkasszált a Magyar Államkincstár, de 18 milliárd forint behajtását „a főpolgármester ideiglenes jogvédelemmel próbálja késleltetni”. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a szolidaritási hozzájárulást a gazdagabb önkormányzatok fizetik a szegényebb települések támogatására. Soron kívül Jelentős bővítés előtt állhat a Samsung gödi akkumulátorgyára

Ezáltal szerinte a főváros a szegényebb településektől vonná el a forrásokat, ha a kormány nem pótolná ki a hiányzó összeget. A Facebook-poszthoz mellékelt ábrából pedig az derül ki, hogy nem igaz Karácsony Gergelynek az az állítása, hogy a kormány kivérezteti Budapestet, mert „ha mérleget vonunk az elmúlt 5 évről, a tények világosan cáfolják a főpolgármestert”.

Az Infostart megjegyzi, a szolidaritási hozzájárulást a leggazdagabb 724 város fizeti, közte a legnagyobb mértékben Budapest, a befolyó összegből azt a mintegy 1800 települést segítik, amelynek adóereje szerényebb. A főváros bírósági úton szeretne mentesülni az adó megfizetése alól, mert szerinte jogtalanul vetették ki.

Ezért azonnali jogvédelmet is kért még tavaly szeptemberben, ám decemberben Varga Mihály azt közölte, hogy a Kúria úgy döntött, hogy az államkincstár jogszerűen szedte be a főváros adótartozását. A főváros tartozására egyébként a pénzügyminiszter már év elején is felhívta a figyelmet, hozzátéve, hogy „reméli, a főpolgármester idén már hajlandó lesz befizetni a közterheket”.

Így nullázta le az Arsenal a Chelsea-t a londoni derbin (videó)

A vártnál is simábban hozta az Arsenal a Chelsea elleni londoni derbin, szinte momentuma nem volt a vendégeknek.

Erősödéssel indult a forint napja szerda reggel

Újabb erősödéssel nyitott a forint egy napot, ezúttal szerda reggel, ami a jobb hírek közé sorolható.

Kikapott a Juventus a Lazio-tól, mégis ott vannak a döntőben (videó)

Meglehetősen izgalmasan alakult a Lazio-Juventus mérkőzése a Coppa Italia visszavágóján, ami a Juventus vereségével ért véget, mégis ott lehetnek a döntőben.