Többletvakcinái csupán 3%-át adta a szegény országoknak az Európai Unió

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők oltáshoz előkészítve a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 22-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Kolláth Benjámin

2021. július 23. - 23:45

Mivel ilyen kevés dózist szállítottak le, vita kezdődött arról, ahogyan a gazdagabb országok megosztják fel nem használt vakcináikat a szegényekkel, akiknek nagyon nehéz ezekhez hozzájutni.

A TRT egy EU-s dokumentumra hivatkozva írta meg, hogy az Európai Uniós országok csupán a náluk maradt 160 millió dózisnyi koronavírus elleni vakcina töredékét, kevesebb mint 3%-át adták át szegényebbeknek, azt is elsősorban az AstraZeneca oltóanyagából.

Az EU elkötelezte magát a világ legsérülékenyebb területein élők beoltásának segítése mellett, de más gazdagabb országokhoz hasonlóan egyelőre saját népességük immunizálásával vannak elfoglalva, az emiatt vásárolt vakcinák pedig máshol hiányt okoznak.

Az Unió tagállamainak 365 millió lakosa van, eddig azonban 500 millió dózist kapnak, szeptember végéig pedig egymilliárdot várnak. Ebből július 13-ig csupán kevesebb mint négymilliót adtak szegényebb országoknak.

A tagállamok 160 millió dózis eladományozását fogadták meg összesen a korábbi legalább százmillióhoz képest. A dokumentumban nincs határidő arra, hogy ezt mikor szállítanák le.

Csütörtöki közleményében az Európai Tanács azt írta, a tagállamok a terv szerint haladnak, hogy idei kijelölt céljukat túlteljesítsék és több mint kétszázmillió dózisnyi vakcinát szállítsanak idén kis- és közepes jövedelmű országoknak, de arról nem írtak, hogy eddig mennyit vittek nekik.

Az Unió legnagyobb állama, Németország 33 millió dózis eladományozására tett ígéretet, harmincmillió ezek közül az AstraZeneca és a J&J oltóanyaga. Franciaország hatvanmillió dózist adna, ebből eddig nyolcszázezer az, amit leszállítottak.