Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,27 Ft
Euró
391,86 Ft
Font
466,64 Ft
Bitcoin
57,832 $

Üzemanyaghelyzet: már a Mol képviselőit is behívatták

Nagy Márton többek között a Mol képviselőit is behívatta az elfogadhatatlan üzemanyagárak miatt.

...svg content...Fotó: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a 2024. évi Európai Vállalkozásfejlesztési Díj hazai fordulójának díjátadó ünnepségén a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. július 2-án. MTI/Balogh Zoltán
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Egy ideje ismét olyan magasságokban van az üzemanyag ára, ami nem kevés ember számára okoz problémát, már rövid távon is. A kormány ugyan kötött egy megállapodást az érintett felekkel, de úgy tűnik, azt egyesek nem tartják be, és emiatt egyre csal feljebb kúszik az ár.

A kormány nem zárta ki, hogy beavatkozik a helyzetbe, ha a szép szóra nem hallgatnak a kutasok. Márpedig rövidesen eljöhet ez a helyzet, ami kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök is a nemtetszését fejezte ki. A kormányfő azonnal reakciót vár, akárcsak Nagy Márton, aki érthető módon dühös a jelenlegi helyzet miatt. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

Miután az árak nem éppen csökkenőben vannak, szükséges egy gyors reakció. Abszolúte tarthatatlan a helyzet, és egyes szakértők szerit még a 700 forintos literenkénti ár sem elképzelhetetlen, ami a csúcsok csúcsa lenne.

A Mol képviselőit is behívatták

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn behívatta hivatalába a magyar üzemanyagkereskedők képviselőit, tehát a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőit, illetve a Független Benzinkutak Szövetségének megbízottjait – közölte az MTI-vel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Azt írták, a rendkívüli megbeszéléseket a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak indokolták. Az egyeztetések során a felek áttekintették a magyar az üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat.

A tárcavezető a közlemény szerint megállapította, „Magyarországon a mai napon 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 618 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 631 forintért lehet literenként vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 610 forintot, a gázolaj átlagára 616 forintot ért el. Tehát hazánkban az üzemanyag ára a szomszédos országok átlaga felett helyezkedik el, a benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal kell többet fizetnie a családoknak az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak”.

A tárcavezető ezért azonnali lépéseket vár

A Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség egyaránt javaslatot tett a statisztikai összehasonlítás módszertanának finomhangolására. Álláspontjuk szerint a jövőben hatékonyabb lenne a heti helyett havonta történő statisztikai összevetések elvégzése, mellyel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők. Ezt a felvetést a tárcavezető megfontolásra alkalmasnak értékelte – írták.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kialakult helyzet kapcsán kijelentette, hogy a kormány álláspontja változatlan. A tárcavezető ezért azonnali lépéseket vár az
üzemanyagkereskedőktől, hogy ezt az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék. Hangsúlyozta az üzemanyagkereskedőkkel szembeni határozott követelménynek megfelelően a lehető leghamarabb a szomszédos országok átlagára alatt legyenek a hazai üzemanyagárak – írta az NGM.

 „A családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 32 forinttal, a gázolaj esetében 30 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest. Az üzemanyagkereskedők árpolitikája és magatartása ezt az eredményt veszélyezteti, valamint csökkenő keresletet eredményez, mely hátráltatja a fogyasztás helyreállását” – írták.

Nagy Márton végezetül hozzátette, hogy amennyiben nem történik elmozdulás a szomszédos országok átlagára felé, úgy a kormány a családok megvédése érdekében kész szabályozói eszközökkel beavatkozni az üzemanyagpiacon – ismertette az NGM.

Liner/MTI

Szokjunk hozzá a meleghez, mert ennél csak rosszabb lesz - közölte a Klímapolitikai Intézet

Az MCC Klímapolitikai Intézet elemzése szerint a globális felmelegedés következtében a mostani hőhullámok a jövőben akár enyhének is minősülhetnek.