Clouds
21 Budapest
Dollár
367,09 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
440,70 Ft
Bitcoin
22,972 $

Az utolsó francia katonák is elhagyták a Közép-afrikai Köztársaság területét

Fotó: Unsplash/Clovis Wood Photography
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután a Közép-afrikai Köztársaság szemmel láthatóan szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatát Moszkvával, Franciaország a kivonulás mellett döntött.

Az AFP jelentése szerint pénteken Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó utolsó francia csapatok is elhagyták az ország területét, a kivonulás pedig annak okán történt, hogy az ország szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait Oroszországgal.

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

A hírügynökség tájékoztatása szerint egy francia logisztikai támogató egység 47 katonája hagyta el a bangui repülőteret egy C-130-as szállítógép fedélzetén. Ezzel a 130 fős francia kontingens utolsó katonái is elhagyták az ország területét.

Eközben a francia védelmi minisztérium egy hivatalos közleményben erősítette meg, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban tartózkodó utolsó csapatok is elhagyták az ország területét, akik egy logisztikai misszió keretében állomásoztak az országban.

Mint ismert, korábban, augusztusban a francia vezérkar jelentette be, hogy kilenc év után véget ért a Barkhane-művelet, melynek keretében a francia hadsereg kilenc éven át tartózkodott az afrikai ország gaói bázisán.

A francia fegyveres erők csaknem egy évtizeden át támogatták Mali kormányát a felkelők ellen, ám Emmanuel Macron francia elnök úgy határozott, hogy visszavonja a hadsereget az afrikai országból, miután Franciaország és a mali junta összetűzésbe keveredett a 2020 augusztusában történt hatalomátvétel után.