Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,23 Ft
Euró
391,35 Ft
Font
465,70 Ft
Bitcoin
64,563 $

Új korszak kezdődött: útnak indult az Ariane 6 európai hordozórakéta (videó)

Az Európai Űrügynökség (ESA) sikeresen végrehajtotta az Ariane 6 hordozórakéta első tesztrepülését, amely mérföldkőnek számít az európai űrprogram történetében.

...svg content...Fotó: A NASA által közreadott képen az Arianespace európai űrkutatási vállalat Ariane 5-ös hordozórakétáját a rakterében elhelyezett James Webb űrteleszkóppal a kilövőállásra gördítik a Francia Guyanán, Kourou-ban lévő Guyanai Űrközpontban 2021. december 23-án A NASA december 14-én bejelentette, hogy a Hubble űrteleszkóp utódjának szánt James Webb december 22-i felbocsátását műszaki problémák miatt elhalasztották, legkorábban december 24-én lőhetik fel. MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls
Világűr

Kiss László

Szerkesztő

Az Ariane 6, Európa legújabb hordozórakétája kedden este 21 órakor emelkedett a magasba a francia guayanai Kourou űrközpontból. A start több mint négy évvel az eredetileg tervezett időpont után valósult meg, köszönhetően annak, hogy a projekt a korábban gondoltnál összetettebb lett, és több technikai kihívás is felmerült.

Az 56 méter magas, 540 tonna össztömegű rakéta elsődleges célja a repülés közbeni tesztelés volt. Az ESA tervei szerint az Ariane 6 szeptembertől biztosítja majd Európa független hozzáférését a világűrhöz, felváltva ezzel az Ariane 5 sorozatot, amelynek utolsó példánya egy éve emelkedett utoljára a magasba. Soron kívül Joe Biden hazugságokkal vádolja Donald Trumpot, és nem lép vissza

A tesztrepülés során a rakéta különböző kísérleti berendezéseket, kilenc miniatűr műholdat, valamint két visszatérő kapszulát juttatott Föld körüli pályára. A misszió egyik kulcsfontosságú eleme a Vinci hajtómű tesztelése volt, amelyet a repülés során háromszor aktiváltak. Ez az újraindítható motor teszi lehetővé, hogy az Ariane 6 akár 36 ezer kilométeres magasságba is képes legyen műholdakat pályára állítani.

Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója már korábban is úgy nyilatkozott, hogy az út elsősorban a rendszerek működésének ellenőrzésére szolgál, Stéphane Israel, az Arianespace vezérigazgatója pedig elmondta, hogy 2024 végéig még két indítást terveznek, a következő években pedig évi 9-10 startot szeretnének végrehajtani.

Gyurcsány Ferenc: Magyar Péter azt mondja, vagy ő, vagy senki

Gyurcsány Ferenc hosszú idő után ismét szóba hozta Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét, aki csak saját magukat látják ideális választásnak a kormány élére.

Már több mint 1 millió dollárt gyűjtöttek a Trump-merénylet áldozatának családjáért

A hős édesapa családja részére eddig összesen 1 millió dollár gyűlt össze, nem egész 24 óra alatt, ami óriási eredmény.

Kiderült, mesterlövészek voltak Donald Trump merénylője alatt

Egyre szürreálisabb, ami szombaton történt, már azt is tudni, hogy a 20 éves merénylő alatt a merénylet ideje alatt mesterlövészek tartózkodtak, akik a tömeget figyelték.