Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,35 Ft
Euró
388,19 Ft
Font
456,46 Ft
Bitcoin
67,425 $

Beindult a szezon, ezek most a slágerországok a magyarok körében

Április és június között Egyiptom a legfelkapottabb úti cél a magyarok körében, de sokan döntenek a városlátogatások mellett is.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Invia utazásközvetítő foglalási adatai alapján az látszik, hogy Ománt, a Maldív-szigeteket és a Dominikai Köztársaságot preferálják a magyarok elsősorban, ha szezonnyitó előnyaralásról van szó. Az első negyedév még jellemzően az egzotikus utazásoké: sokan egy-egy hosszabb repülőutat is bevállalnak, ha a hideg hónapokat napfényre és enyhe időjárásra cserélhetik. Húsvét után viszont egyre több, gyorsan és kényelmesen elérhető desztináció kerül fel a nyarat kereső turisták képzeletbeli menüjére.

Ami érthető is, hiszen a mediterrán klímájú, egész évben tavaszias országok tengerpartjain május elejére már strandolásra is tökéletesen alkalmas a tenger. De a főszezoni turistaáradat előtti időszakban utazni a kirándulásra vágyók számára is remek választás, hiszen ilyenkor még nem kell durva hőségtől tartani, miközben a legnépszerűbb látnivalók környékén is visszafogottabb érdeklődő-számra és kisebb sorokra számíthatnak a nyaralók. Hogy az utasok döntését mennyiben befolyásolja az időjárás, az az Invia utazásközvetítő foglalási adataiból világosan kiolvasható.

Eszerint az esős napokon érezhetően megnő a megkeresések száma – írja az Economx. Májusban a munka ünnepe és a pünkösd is remek lehetőséget kínálnak egy pihentető és napsütéssel teli utazásra, de egy tavaszi városlátogatásra szintén. 2024-ben az április-június közötti időszakra foglalt utazások alapján a TOP5 a következőképpen alakul (zárójelben az adott desztináció összes foglalásból való részesedése): első helyre Egyiptom (34%) került, míg a másodikra Törökország (28%), a harmadikra pedig a Kanári-szigetek (9%).

A negyedik helyet Olaszország (4%), végül az ötödiket az Egyesült Arab Emírségek (3%) foglalja el. Az összes utazás maradék 22%-a nagyjából 50 ország között oszlik el, Máltától Marokkón keresztül Kínáig. A pihenni vágyók az utazásközvetítő portál adatai szerint legtöbbször (a foglalások 60%-ában) nyolc napra utaznak el – teszik hozzá a cikkben. De korábban azt is megírtuk, hogy a MÁV közleménye alapján azok a fiatalok, akik ebben a tanévben töltik be a 18-at és szeretnék bejárni Európát, április 16-án déltől pályázhatnak ingyenes vonatbérletre.

Fontos megjegyezni, hogy két hétig lehet regisztrálni, a szerencsések között pedig 35 ezer ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletet osztanak szét. Aki megfelel a fenti feltételeknek, s érdekelné a lehetőség, az Európai Ifjúsági Portálon tud jelentkezni, ahol a regisztrációt követően részt kell vennie egy kvízjátékban. A szerencsés pályázók idén július 1. és 2025. szeptember 30. között használhatják fel az utazási igazolványukat, de az is meg van határozva, hány napig lehetnek úton. A további részletekről ebben a cikkben számoltunk be bővebben.

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.