Clouds
21 Budapest
Dollár
353,11 Ft
Euró
384,30 Ft
Font
434,78 Ft
Bitcoin
27,406 $

USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Fotó: Mentőalakulat tagjai túlélők és áldozatok után kutatnak egy összedőlt épület romjai között a dél-törökországi Gaziantep városban 2023. február 6-án. Hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a négyezret. Törökországban 4758 összedőlt épületből közel 8000 túlélőt mentettek ki. MTI/AP/Mustafa Karali
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Azok mindegyike 4-es vagy annál nagyobb erősségű volt, s bár a gyakoriságuk és erősségük várhatóan csökkenni fog, viszont 5-ös vagy 6-ös erősségű utórengések továbbra is előfordulhatnak.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, halálos erejű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, amelynek következtében épületek dőltek össze, s több mint 4300-an vesztették életüket.

Később arról érkezett jelentés, hogy az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) összesen 18, 4-es erősség feletti utórengést regisztrált a törökországi földrengést követően, amik közül a legerősebb mindössze 11 perccel az első rengés után érkezett, 6,7-es erősséggel.

Most pedig a CNN közölte, hogy eddig legalább 100, 4-es vagy annál nagyobb erősségű utórengés volt azóta, hogy helyi idő szerint hétfő reggel 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország déli részét.

Az USGS hozzátette, ahogy egyre több idő telik el az első földrengés óta, úgy az utórengések gyakorisága és erőssége is csökken általában, ennek ellenére továbbra is előfordulhatnak 5-ös vagy 6-os erősségű utórengések.

Ez folyamatos veszélyt jelent a helyszínen tevékenykedő mentőcsapatokra és a túlélőkre nézve, az utórengések pedig több mint 300 kilométer hosszan húzódnak a Törökország déli részén felszakadt törésvonal mentén.