Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
370,63 Ft
Euró
393,49 Ft
Font
460,87 Ft
Bitcoin
62,854 $

Csak az USA-ban mintegy húszmilliárd spam hívást blokkolt a Telekom

2023-ban másodpercenként 628 csaló hívással bombázták az amerikaiakat.

Fotó: unsplash
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

Egészen megdöbbentő adatokat tett közzé az Egyesült Államokban a Telekom (ottani nevén T-Mobile), amely csak a tavalyi évben 19,8 milliárd úgynevezett spam hívást azonosított, vagy blokkolt. A próbálkozások száma azonban így is jelentősen csökkent az azt megelőző évhez képest, így a szolgáltató védelmi rendszere hatékonynak mondható.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a csalók visszavonulót fújtak volna, valószínűbb ugyanis, hogy csupán más szolgáltatóknál próbálkoznak. A T-Mobile a hálózati fejlesztéseknek és a kormányzati beavatkozásnak köszönhetően 51%-kal csökkentette a spam hívásokat, 2022-ben még 40,5 milliárd ilyet detektáltak. Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

Az amerikaiak 2023-ban mintegy 10 milliárd dollárt veszítettek csalások miatt, összességben pedig növekedett az éves bejelentések száma. A szolgáltatók egy hibakóddal jelzik a hívott fél számára a blokkolást, de már a hívószám-hamisítás felderítésére is egyre több hatékony eszköz áll rendelkezésükre – írja a Cybernew.

A Szövetségi Hírközlési Bizottság a legtöbb szolgáltatótól megköveteli, hogy a felhasználók védelme érdekében a STIR/SHAKEN biztonsági keretrendszer alapján hitelesítse a hívóazonosítót. A T-Mobile szerint a hálózati technológia fejlődése, valamint a mesterséges intelligencia is nagy segítség a csaló hívások visszaszorításában.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.