Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,07 Ft
Euró
392,77 Ft
Font
458,32 Ft
Bitcoin
61,140 $

Veszélyben az androidos felhasználók, ezúttal a banki adatokra utaznak a csalók

A problémás alkalmazás még a legnépszerűbb ingyenes applikációk közé is bekerült a Play Áruházban

Fotó: Unsplash/Azamat E
Mobil

Kiss László

Szerkesztő

Biztonsági kutatók szerint egy új rosszindulatú fenyegetés veszélyezteti az Android-felhasználókat Európa-szerte. Az Anatsa néven ismert kártevő egy trójai vírus, amely a fertőzött eszközön megbújva hozzáférési adatokat szerezhet akár a bankszámlákhoz is.

A trójai vírus olyan alkalmazásokon keresztül terjed, amelyek valós PDF-megtekintőnek vagy úgynevezett „cleaner” applikációknak tűnnek, de valójában rosszindulatúak. Az alkalmazások a Google Play Áruházban érhetőek el, ahol kikerülték a biztonsági ellenőrzéseket. Miután a felhasználó letölti és megnyitja az alkalmazást, egy további komponens telepítésére szólítják fel, amely valójában maga a trójai vírus. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

Az Anatsa ezután a háttérben fut, figyeli a felhasználó tevékenységét, és rögzíti a megadott banki adatokat. A támadók ezt követően a megszerzett információkat felhasználhatják a felhasználó bankszámlájához való hozzáférésre és annak lemerítésére.

A vírussal korábban a brit, német és spanyol piacokat támadták, az utóbbi időben azonban Szlovákiában, Szlovéniában és Csehországban is megjelent, vagyis a jelek arra utalnak, hogy a mögötte álló személyek újabb kampányt indítottak, írja a Threatfabric.

Biztonsági szakértők becslései szerint az elmúlt hónapokban több mint 100 000 androidos készüléket fertőzött meg az Anatsa. A rosszindulatú alkalmazások közül néhány még a Play Store ingyenes alkalmazások kategóriájának toplistájára is felkerült.

Az Android-felhasználóknak azt tanácsolják, hogy legyenek óvatosak, amikor ismeretlen forrásból töltik le az alkalmazásokat, és használjanak vírusirtó szoftvert, hogy megvédjék készüléküket a rosszindulatú szoftverektől. A felhasználóknak emellett rendszeresen ellenőrizniük kell bankszámlakivonataikat, és jelenteniük kell minden gyanús tranzakciót.

A bolondok aranya sokkal értékesebb lehet, mint eddig gondolták

Az Egyesült Államokból származó piritmintákban meglepő mennyiségű lítiumot találtak.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.