Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,820 $

Ismét nehézbombázókkal támadhat az USA a Közel-Keleten

Újabb válaszlépésekre készül az USA hadserege a Közel-Keleten, ami egyfajta megtorlás a részükről az őket ért támadások miatt.

Fotó: Az amerikai légierő által 2017. augusztus 9-én közreadott képen a légierő egyik B-1B Lancer típusú stratégiai nehézbombázója a Guam-szigeti Andersen légitámaszpontra indul a dél-dakotai Ellsworth bázisról augusztus 8-án, miután az észak-koreai vezetés azzal fenyegetőzött, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétatámadást mér az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtokát képező sziget amerikai támaszpontjára. (MTI/EPA/Amerikai légierő/Richard Ebensberger)
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

További lépéseket fog tenni az Egyesült Államok a Közel-Keleten állomásozó csapatait támadó fegyveres csoportok ellen – erről a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt helyi idő szerint vasárnap. Jake Sullivan a CNN hírtelevíziónak adott interjúban közölte, hogy Joe Biden elnök világos volt, amikor azt mondta, hogy a hétvégén végrehajtott csapások a kezdetét jelentik az amerikai válaszlépéseknek. Emlékeztetett: egy héttel korábban amerikai katonák halálát okozta egy jordániai előtolt támaszpont elleni, iraki milíciák által elkövetett dróntámadás.  

A tanácsadó azt ugyanakkor nem erősítette meg, hogy a „további lépések” légicsapásokat jelent-e az Irakban és Szíriában tevékenykedő, Irán által támogatott iszlamista csoportok ellen. Az amerikai légierő pénteken 7 szíriai és iraki helyszínen összesen 85 célpontot támadott többi között B-1-B nehézbombázókkal a válaszcsapások kezdeteként. Soron kívül Megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken

Katonai illetékesek a hétvégén azt közölték, hogy 84 esetben a célpontot sikerült megsemmisíteni, vagy kárt tenni benne. A hivatalos bejelentés szerint a célpontok között voltak fegyveres csoportok raktárai, földalatti létesítmények, valamint olyan helyszínek is, amelyek közvetlenül az iráni Iszlám Forradalmi Gárda felügyelete alá tartoznak.

 Amerikai és brit egységek szombaton Jemenben húszi állások, összesen 30 célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat, többi között parancsnoki állások és földalatti fegyverraktárak, valamint egyéb támadó létesítmények ellen. Az nem világos, hogy a közös amerikai-brit katonai akció része-e az amerikai válaszcsapásoknak, vagy kifejezetten a nemzetközi hajózás védelmében tett megelőző lépés volt-e.

A jemeni húszik az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger térségében a közelmúltban számos támadást indítottak kereskedelmi hajók ellen, amivel a globális kereskedelem fontos szállítási útvonalán okoznak fennakadásokat. A húszi erők szóvivője vasárnap a közösségi médiában azzal reagált a támadásokra, hogy az „eszkalációra eszkalációval válaszolnak”, és azt hangoztatta, hogy húszi katonai képességeket nem könnyű elpusztítani.

(MTI)

Sokk Debrecenben, elhozta a 3 pontot a Mezőkövesd Dzsudzsákéktól

A kiesés elől menekülő Mezőkövesd váratlanul elhozta a 3 pontot a Debrecen otthonából az OTP Bank Liga aktuális fordulójában.