Clouds
21 Budapest
Dollár
367,84 Ft
Euró
394,58 Ft
Font
442,23 Ft
Bitcoin
22,993 $

USA: Jevgenyij Prigozsin szemet vetett a bahmuti bányákra

Fotó: MTI/AP/Libkos
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Egyesült Államok úgy véli, a Wagner-csoport alapítója és vezetője, Jevgenyij Prigozsin szemet vetett a Bahmut mellett található bányákra, s ellenőrzése alá akarja vonni azokat.

Az Al Jazeera jelentése szerint a Fehér Ház egyik tisztviselője kijelentette, az USA úgy véli, hogy Putyin egyik közeli szövetségese, a Wagner-csoportot alapító és vezető Jevgenyij Prigozsin érdekelt abban, hogy ellenőrzése alá vonja az ukrán Bahmut város közelében található bányákat.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

A tisztviselő csütörtökön úgy fogalmazott, vannak arra utaló jelek, hogy “monetáris célok vezérlik” Oroszországot és Prigozsin “megszállottságát” Bahmut iránt.

Mint ismert, az Egyesült Államok korábban azzal vádolta az orosz zsoldoscsoportot, hogy többek között a Közép-afrikai Köztársaságban, Maliban és Szudánban a természeti erőforrások kiaknázásával segítik Moszkva ukrajnai háborújának finanszírozását.

Moszkva ezt a korábbiakhoz hasonlóan “oroszellenes kirohanásként” utasította vissza. Az Institute for the Study of War (ISW) csütörtöki jelentése szerint a Wagner-csoport brutális veszteségeket szenvedett Ukrajnában, így nagy eséllyel új erőkre van szükségük.

Prigozsin főként az orosz börtönök foglyai közül válogatja zsoldosait, akiknek azt ígéri, hogy ha elmennek harcolni az oroszok oldalán Ukrajnába, úgy kegyelmet kaphatnak és nem kell letölteniük teljes börtönbüntetésüket. Noha arról nem tudni, hogy valóban kegyelmet adnak-e az elítélteknek, annyi biztos, hogy az orosz börtönök még nem üresedtek meg, így nagy eséllyel újabb elítéltcsoport érkezhet hamarosan Ukrajnába a Wagner-zsoldosok oldalán.