Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,961 $

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.

...svg content...Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) Robert Golob szlovén (b) és Andrej Plenkovic horvát (b3) kormányfő társaságában az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. június 17-én. Mellettük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b4), Luís Montenegro portugál (b5) és Alexander De Croo belga miniszterelnök (b6), valamint Peter Pellegrini szlovák elnök (b7). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Hétfő este az Európai Tanácsot alkotó állam- és kormányfők arról egyeztetnek, hogy kiket jelöljenek az Európai Unió két intézménye, az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezető pozícióiba, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnök a tanácskozást megelőzően kijelentette, hogy Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság elnöke várhatóan a posztján maradhat, mivel az Európai Néppárt (EPP), az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett pártcsoport jelöltjeként alkalmas az uniós politika folytatására. Rutte azt is közölte, hogy a nemsokára megalakuló új holland kormány ugyanazt a politikát fogja folytatni a külügyi kérdésekben, mint a jelenlegi, legyen szó az uniós ügyekről, a NATO-ról vagy Ukrajna támogatásáról. Soron kívül Elképesztő motoros tömeg jelent meg a felrúgott kisfiú lakhelyén Jászberényben

Olaf Scholz német kancellár fontosnak nevezte, hogy gyorsan döntés szülessen az új bizottsági elnök személyéről, tekintettel a jelenlegi nehéz időkre és Európa jövőjére. Luís Montenegro portugál miniszterelnök kifejezte támogatását António Costa volt portugál miniszterelnök jelölése mellett az Európai Tanács elnöki posztjára, hangsúlyozva, hogy olyan vezetőre van szükség, aki a béke, a gazdasági versenyképesség, az erős belső piac, a jogállamiság és az alapvető jogok Európáját képviseli.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szintén megerősítette, hogy António Costa jó jelölt lenne az Európai Tanács vezetésére. Simon Harris ír miniszterelnök szerint valószínűleg kialakulóban van a konszenzus arról, hogy Ursula von der Leyen marad az Európai Bizottság elnöke, bár végleges döntés még nem született. Harris támogatni tudja António Costa jelölését az Európai Tanács élére, valamint Kaja Kallas észt miniszterelnököt az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára.

Peter Pellegrini szlovák elnök óvatosságra intett azzal kapcsolatban, hogy ki fogja képviselni az Európai Uniót a nemzetközi színtéren, hangsúlyozva, hogy olyan emberre van szükség, aki képes úrrá lenni a jelenlegi, feszültségekkel teli helyzeten.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök is megerősítette támogatását Ursula von der Leyen újabb ötéves megbízatása mellett, kiemelve, hogy ő volt az Európai Néppárt csúcsjelöltje, amely megnyerte az európai parlamenti választásokat, valamint hogy von der Leyen nagyon jó elnöke volt az Európai Bizottságnak, számolt be róla az MTI.

Roberta Metsola, a leköszönő Európai Parlament elnöke bejelentette, hogy szeretné, ha a júliusi plenáris ülésen újabb két és fél évre az Európai Parlament elnökévé választanák.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!