Dollár
395,13 Ft
Euró
417,90 Ft
Font
484,78 Ft
Bitcoin
17,190 $

Űrkertészetben termeszthetik a holdbázison felszolgált ínyencségeket

TÉMÁK:
#Japán #NASA
NASA
Világűr
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A NASA mellett a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) is nekilátott az űrben történő élelmiszertermelés alternatív módjai utáni kutatómunkának.

A japán űrhivatal a közelmúltban végzett tanulmányok során olyan élelmiszereket tudott feldolgozni, amelyek segíthetnek az űrállomásokon és űrhajókon tartózkodó asztronautáknak túlélni a hosszú távú küldetéseket.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

Kísérleteik érdekességei közé tartozik, hogy speciális táplálékokat biztosítanak növények által, amiket a Föld felszínének szilárd talaján kívül a kozmosz legtávolabbi szegleteiben is termeszteni lehet – írta a Horti Daily magazin.

A JAXA legújabb fejlesztései az űrbéli élelmiszerek kapcsán többek között az úgynevezett kultúrzsák-technológiáról szólnak, melyet korábban már a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakoztatott japán Kibo kísérleti modulon is teszteltek. A korszakalkotó eljárás koncepciójának kidolgozásában ben több magánvállalkozás is részt vett, így például a Kirin Holdings Company és a Takenaka Corporation is.

A JAXA új műanyag kultúrzsákját először 2021 augusztusa és októbere között tesztelték, több mint 48 napon keresztül. A kis zsákokban a növényeket kellő odafigyeléssel, kompakt méretekkel rendelkező, 44 centiméter átmérőjű, 5 kilogramm súlyú edényekben termesztették az űrben uralkodó zord körülmények között.

Tavaly a NASA szakemberei olyan élelmiszer-rendszert tudtak kiépíteni, melynek révén sikerült előrukkolniuk az első űrbéli chilipaprika-terméssel, amit egy különleges kialakítású öntözőrendszernek köszönhetően tudtak elérni, melynek segítségével fenntartható a növénytermesztés mikrogravitációs körülmények között.