Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefügg a korai halálozással

Fotó: Unsplash/Yeh Xintong
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy friss tanulmány lesújtó képet festett az ultra-feldolgozott ételek fogyasztása kapcsán: megállapították, hogy ezen termékek fogyasztása masszív összefüggésben van a korai halálozással.

Az American Journal of Preventive Medicine című szakfolyóiratban nemrég közzétett kutatás riasztó összefüggéseket talált az olyan ultra-feldolgozott élelmiszerek és a korai halálozás között, mint a fehér kenyér és a cukros üdítőitalok.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

A tudósok 2019-ben Brazíliában vizsgálták meg a halálozási arányokat, s megállapították, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF) fogyasztása az összes vizsgált korai halálozás több mint 10 százalékához járult hozzá. A kutatás megállapította, hogy ezen élelmiszerek fogyasztása 2019-ben mintegy 57 ezer korai halálesethez járult hozzá.

Eduardo AF Nilson, a tanulmány társszerzője úgy fogalmazott a megállapítás kapcsán, hogy tudomása szerint eddig egyetlen tanulmány sem készült a témában, annak ellenére, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása rendkívül káros hatással van a szervezetre, ennek modellezése pedig kulcsfontosságú a hatékonyabb élelmiszer-politika és a betegségek megelőzésének tekintetében.

Az ultra-feldolgozott élelmiszerek kategóriájába sorolhatóak a csomagolt péksütemények, a készételek, a mirelitpizza, és a cukros üdítőitalok is, melyek a modern étrend igen gyakori elemei. A tanulmány szerint ezen élelmiszerek fogyasztása veszélyes, hiszen egyrészt rendkívül alacsony a fehérje és a rosttartalmuk, ellenben rengeteg a hozzáadott cukor, zsír és só ezekben az élelmiszerekben.