Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Ukránok százai hagyták el Herszont vasárnap

Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Két héttel azután, hogy az oroszok kivonultak Herszonból, a helyiek pedig ünnepeltek, most ismételten támadják az oroszok a várost, így rengetegen kényszerültek otthonuk elhagyására.

A Guardian jelentése szerint ukránok százai menekültek vasárnap Herszonból, miután az orosz erők ismételten folyamatosan bombázzák a várost, a lakosok pedig áram és víz nélkül maradtak a szűnni nem akaró támadások miatt.

Soron kívül Török-szíriai földrengés: 5261-re emelkedett a halálos áldozatok száma

Herszon felszabadítása komoly harctéri előnyt jelentett az ukrán erők számára, azonban mivel az oroszok távozásuk előtt szándékosan megsemmisítették a hő- és erőműveket, a lakosok víz, áram és fűtés nélkül maradtak.

Az evakuálások a múlt hét folyamán kezdődtek meg Herszonból, mivel az ukrán tisztviselők attól tartottak, hogy az oroszok által az energetikai infrastruktúrában okozott károk túlzottan súlyosak ahhoz, hogy a lakosok túléljék a kemény ukrajnai telet.

Az evakuálást azonban jelentősen megnehezítette, hogy az oroszok ennek tudatában is folyamatosan támadják a várost, az orosz bombázások következtében pedig november 9. óta legkevesebb 32 civil vesztette életét.