Az ukrán vezérkari főnök kifejezetten pozitívan értékelte a háború menetét

Orosz támadásban lerombolt épület a dél-ukrajnai Odessza közelében fekvõ üdülõhelyen 2022. május 17-én. MTI/EPA/Sztepan Franko
not image

Borbély Fanni

2022. május 23. - 23:24

Az ukrán vezérkar főparancsnoka kifejezetten derűlátó értékelést adott a háború jelenlegi állásáról.

Valerij Zaluzsnyij tábornok, az ukrán vezérkar főparancsnoka a NATO Katonai Bizottsága előtt osztotta meg értékelését a háború jelenlegi állásáról, s Ukrajna legmagasabb rangú katonai vezetője kifejezetten derűlátó gondolatokat osztott meg az aktuális helyzetről – számolt be a CNN.

A NATO Katonai Bizottságához intézett beszédében megosztotta, az ukrán erők nem csupán magukat védik, a közelmúltban ugyanis több sikeres ellentámadást hajtottak végre az orosz erőkkel szemben, rámutatva, hogy az ellentámadások sorozatában jelentős előrelépést értek el az ukrán erők és sikeresen visszaszorították az orosz hadsereget.

Zaluzsnyij tábornok kiemelte, az ukrán erők megállították Harkov és Mikolajiv ostromát, ráadásul Herszon környékén is jelentős sikereket értek el. Hangsúlyozta, “az ukránok rendkívül magas árat fizetnek azért, mert Európát választották”, míg Európa a második világháború óta nem látott biztonsági válságát éli.

Kiemelte, Ukrajna már 2014 óta “tisztában volt azzal, hogy idővel megkezdődik a teljes körű agresszió”. Megosztotta, az ukrán hadsereg tisztában volt azzal, hogy a háború első hónapja lesz a legmeghatározóbb, és sikerült is megfordítaniuk a stratégiai fölényt, kritikus veszteségeket okoztak az orosz erőknek, s ezzel arra kényszerítették őket, hogy feladják legfőbb céljukat, Kijev elfoglalását.

A tábornok kijelentette, habár az ukrán erők jelentős sikereket értek el az oroszokkal szemben, az orosz erők továbbra is nagy erőkkel intéznek támadásokat az ukrán városok ellen, rámutatva, hogy napi szinten legalább 10-14 ballisztikus és cirkálórakétát lőnek ki az ukrán célpontokra. Ennek kapcsán kiemelte, a rakétacsapások intenzitása nem csupán Ukrajnára, de egész Európára veszélyt jelent, éppen ezért létfontosságú, hogy a rakétavédelmi rendszereket is megerősítsék.