Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Robbanótöltettel felszerelt ukrán drónt szedtek le az oroszok 1 kilométerre a zaporozsjei atomerőműtől

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. szeptember 2-án közreadott képen a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ felügyelői távoznak az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőműből szeptember elsején. Az erőmű Ukrajna energiaellátásának 20 százalékát biztosítja. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Hujber Dávid

2022. szeptember 3. - 10:03

Egyre nagyobb veszélynek van kitéve a zaporozsjei atomerőmű, melynek felrobbanása beláthatatlan következményekkel járna.

Oroszország napok óta arról beszél, hogy Ukrajna folyamatosan támadja Európa legnagyobb atomerőművét, ezzel megkockáztatva azt, hogy egy atomkatasztrófát idézzenek elő. Kijev mindent tagad, addig az oroszok már bizonyítékokkal is rendelkeznek.

Soron kívül Csütörtökön Kormányinfó, fontos bejelentések jöhetnek

Az oroszok szerint Ukrajna szabotázscsapatokat küld a helyszínre, de legutóbb is megakadályoztak egy ilyen partra szállást. Energodar város katonai-polgári adminisztrációja azt mondja, az ukrán fegyveres erők egy robbanótöltettel felszerelt drónt is bevetettek.

A helyzet olyannyira súlyos, hogy a veszélyes drónt néhány száz méterre lőtték le az atomerőműtől. A hivatalos tájékoztatás szerint a töltet végül nem robbant fel, de az ukránok továbbra sem adják fel, és annak ellenére támadnak, hogy a NAÜ munkatársai is ott tartózkodnak a területen – írja a TASZSZ.

A Rafael Grossi főigazgató vezette misszió még csütörtökön érkezett a zaporozsjei atomerőműhöz. A szakember szerint a nemzetközi ellenőröknek sikerült kulcsfontosságú információkat gyűjteniük az erőműben kialakult helyzetről, és folytatják a munkát, mert számos olyan kérdés van, amikkel még foglalkozniuk kell.

A terület mintegy 72%-a áll orosz ellenőrzés alatt, addig az ukrán fegyveres erők továbbra is az atomerőműhöz közeli városban vannak, és azt az ellenőrzésük alatt tartják, mely a régió lakosságának közel felét teszi ki.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.