Clouds
21 Budapest
Dollár
359,61 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
443,28 Ft
Bitcoin
23,123 $

“Amíg az utolsó orosz katona el nem távozik Ukrajnából”

Fotó: A NATO megnövelt előretolt jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) litvániai műveletében részt vevő belga katonák Fülöp belga király érkezésére várnak az Iron Wolf 2022-II (Vasfarkas) fedőnevű NATO-hadgyakorlaton a litvániai Pabradében 2022. október 26-án. MTI/AP/Mindaugas Kulbis
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A NATO fegyveres erői nagyon komolyan veszik a jelenlegi helyeztet, és folyamatosan gyakorolni fognak.

A NATO fegyveres erői addig fogják gyakorolni és erősíteni együttműködési képességeiket, amíg az utolsó orosz katona el nem távozik Ukrajnából – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán a délkelet-lengyelországi Nowa Debában, a visegrádi országok közös, Puma-22 fedőnevű hadgyakorlatán.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

Az Eduard Heger szlovák kormányfővel közös sajtóértekezleten Morawiecki megerősítette: a múlt péntektől szerdáig tartó gyakorlaton több mint 1700 katona vett részt, a visegrádi csoport (V4) országaiból érkező katonák mellett amerikaiak és britek is.

“Az amerikai és a brit katonákkal együtt egyik gyakorlatot tartjuk a másik után” – fogalmazott. Hozzátette: az együttműködési képességeket addig fogják tökéletesíteni, amíg “mint reméljük, az utolsó orosz katona el nem megy Ukrajnából”.

Ezen értékekért ma Ukrajnában zajlik a harc

A “nagyon szoros együttműködés a valódi európai értékek, a szabadság, a szolidaritás, a biztonság és a szuverenitás védelmében szükséges” – folytatta Morawiecki, hozzátéve: ezen értékekért ma Ukrajnában zajlik a harc.

A közép-európai együttműködés az Európai Unión és a NATO-n belül nemcsak térségünk szolidaritását, hanem védelmi képességeit is erősíti – hangsúlyozta. Megerősítette: Lengyelország jövőre 100 milliárd, “sőt, talán mintegy 130 milliárd” zlotyt (8,6 ezer milliárd – 11,2 ezer milliárd forint) szán a hadsereg korszerűsítésére, a bruttó hazai termék (GDP) 3-4 százalékára emelik az ország védelmi kiadásait.

Az ukrajnai háborúra utalva Morawiecki aláhúzta a védelmi képességek erősítésének megelőző és elrettentő szerepét. Eduard Heger közölte: kormánya szintén befektet a hadsereg korszerűsítésébe “azért, hogy Lengyelországgal és más szövetségesekkel együtt garantálhassa állampolgárai biztonságos életét”. Kiemelte a közös hadgyakorlatok szerepét is az elrettentő képességek fejlesztésében.

“Békét akarunk teremteni, és megmutatni, hogy erőnk elegendő a béke megőrzéséhez” – jelentette ki a szlovák kormányfő. Korábbi közlemények szerint a Puma-22-n főként páncélos és gépesített alegységek vesznek részt, de jelen vannak tüzérségi, utász, vegy- és légvédelmi, valamint felderítő alakulatok is. A katonák taktikai manővereivel párhuzamosan parancsnoki gyakorlatok is zajlanak.

(MTI)