Clouds
21 Budapest
Dollár
353,32 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,82 Ft
Bitcoin
23,546 $

A szerbek tudják, milyen erőszak miatt elhagyni az országukat

Fotó: Óriási ukrán zászlót feszítenek ki az Ukrajnát ért orosz támadás ellen tiltakozó tüntetők Belgrádban 2022. március 6-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Andrej Cukic
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Szerbia is folyamatosan segít az ukrajnai menekülteken, és pontosan tudják, milyen az, amikor erőszak miatt kell elhagynia az embereknek az országukat.

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 133 ezer ukrajnai menekült haladt át Szerbián – közölte a szerbiai menekültügyi főbiztosság vasárnap. A közlemény szerint a főbiztosság körülbelül négyezer menekültnek segített szállást találni, míg 83-an az egyik befogadóközpontban tartózkodnak.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

“Népünk a múltban már megismerte, milyen az, amikor erőszak miatt kell elhagynod az országodat, és hogy azokban a pillanatokban, milyen sokat jelent, ha valaki segít, és lehetőséget teremt arra, hogy új életet kezdj” – írta Natasa Stanisavljevic menekültügyi főbiztos a közleményben.

A Blic című belgrádi napilap szerint az ukrajnai háború kezdete óta több mint 140 ezer orosz is érkezett Szerbiába. Ők ideiglenes letelepedési engedélyt is kértek. A lap adatai szerint február 24. óta mintegy 23 ezer ukrán állampolgár is kért letelepedési engedélyt a nyugat-balkáni országban.

A menekültügyi főbiztosság vasárnapi közleménye arra is kitért, hogy a szerb kormánnyal közösen az utóbbi néhány évben több mint 26 ezer menekültnek segített, többségük a volt Jugoszlávia területéről származik, és több mint hatezren Koszovóból érkeztek.

(MTI)