Újra éleződik a bevándorlási helyzet az Egyesült Államok és Mexikó határán

Hondurasi férfi, aki az Egyesült Államokban szeretne menedékkérelmet benyújtani Biden, kérünk, engedj be! feliratú polót visel a mexikói Tijuanában működő mexikói-amerikai határátkelőnél felállított ideiglenes sátortáborban 2021. március 1-jén. Joe Biden amerikai elnök ezen napon videkonferencia keretében folytatott megbeszélést mexikói hivatali partnerével, Andrés Manuel López Obradorral. MTI/AP/Gregory Bull
Külföld
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Újra éleződik a bevándorlási helyzet az Egyesült Államok és Mexikó határán

Az amerikai szenátus mindkét pártjának tagjai követelik, hogy biztosítsanak bejárást a sajtónak az Egyesült Államok és Mexikó határán lévő, felnőtt kísérő nélkül érkező bevándorlókat tömörítő táborokban, ugyanis szerintük azok túlzsúfoltak és a gyerekeket ott sokkal tovább tartják, mint megengedett lenne.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Shelley Moore Capito republikánus szenátor a The Washington Postnak mesélt szombaton élményeiről, miután meglátogatta az el pasói tábort, ahol elmondása szerint van olyan szoba, ahol kb. száz gyermek van bezsúfolva a koronavírus-járvány közepette. Elmondása szerint több mint 200 határőr állomásozik itt, hogy a gyerekekre vigyázzanak és bár a törvények szerint 72 óra után át kellene őket szállítani máshova, vannak, akik sokkal régebb óta vannak itt.

A demokrata Chris Murphy szerint, aki szintén Capitóval tartott, annyival jobb a helyzet, hogy most legalább „nem ketrecfélékben” tartják a gyerekeket, de hozzátette, kétli, hogy „bárki szeretné, hogy a gyereke ilyen létesítményben tíz percnél többet eltöltsön.”

„A földre rakott vékony matracokon alszanak eléggé zsúfoltan, vagy 30 centi van közöttük éjjel. Ennél sokkal többet kellene tennünk.” – mondta Murphy szombaton az NPR-nek.

Az El Pasóba látogató delegáció vélhetően nyomást fog helyezni a Biden-kormányra, amely egyre kevésbé tudja kezelni a határra érkező gyerekek növekvő számát. A vám- és határőrség által őrizetbe vett gyermekeket három napon belül át kellene adniuk a gyámügynek, de ennél már jóval több ideig tartják őket fogva.

Az alsóház a héten fogadott el egy javaslatot, amely a fiatal papír nélküli, illetve a már az Egyesült Államokban lévő mezőgazdasági munkát végző bevándorlóknak oltalmazotti státuszt adna, a következő hetekben pedig több ehhez hasonló javaslatot tárgyalnak majd.

Hamarosan azonban már az kötheti le energiájukat, hogy a Biden-kormánynak elegendő forrása legyen az egyre nagyobb kihívások kezelésére, Murphy és Capito felelnek a szenátusban ugyanis a Nemzetbiztonsági Minisztérium költségvetéséért. A Fehér Ház szerint a minisztérium hatásköre, hogy a sajtót beengedjék a táborokba, Capito pedig elmondta, ő azon lesz, hogy ez megtörténjen.

A szenátor szerint ezek a létesítmények jó állapotban vannak, mind étel, víz és például a tisztálkodási lehetőségek szempontjából, azonban egészségügyi szempontból komoly aggályai vannak. A gyámügy a határőrségtől átvett gyermekeket karanténba helyezi és teszteli koronavírusra. Két név nélkül nyilatkozó tisztségviselő szerint 200 El Pasóból elhozott gyermekből 35 tesztje pozitív lett.

Hogy mi az oka annak, hogy a bevándorlási nyomás ismét növekedésnek indult, arról megoszlanak a vélemények. Capito szerint a Trump-kormány bevándorlási politikája, azaz, hogy a menedékkérőknek Mexikóban kell kivárnia a kérvényükről szóló döntést, segített féken tartani a helyzetet, ám a Biden-kormány ezt feloldotta.

Murphy szerint azonban pont az okozza a krízist, hogy az előző kormány szétverte a menedékkérelmi rendszert például a Central American Minors-program beszüntetésével, amelynek köszönhetően az Amerikában élő szülők gyermekei hazájukban is benyújthatják amerikai menedékkérelmüket, így nem kell őrizet nélkül útra kelniük Mexikón át. A Biden-kormány újra akarja indítani ezt a programot.