18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Újabb szexuális erőszakkal kapcsolatos vádak érték Nicolas Hulot egykori minisztert

2018. január 30-án Brüsszelben készített kép Nicolas Hulot francia környezetvédelmi miniszterrõl, aki 2018. augusztus 28-án váratlanul bejelentette lemondását. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
not image

Kornis Vivien

2021. november 27. - 09:27

A népszerű francia környezetvédő és egykori miniszter Nicolas Hulot újabb nemi erőszakkal és szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádakkal kénytelen szembenézni, miután egy tévés dokumentumfilmben több nő is arról beszélt, hogy akaratuk ellenére kényszerítette őket szexuális cselekményre.

A 66 éves Hulot-t először François Mitterrand néhai elnök unokája vádolta meg szexuális erőszakkal négy évvel ezelőtt – emlékeztetett a The Guardian. 

A dokumentumfilm csütörtöki bemutatója előtt adott interjújában Hulot határozottan elutasította az ellene felhozott vádakat és hazugsággal vádolta meg a nőket. Közölte, hogy végleg visszavonul a közéletből. 

Laure Beccuau párizsi ügyész pénteken bejelentette, hogy előzetes vizsgálatot indítanak az ügyben. Az azonban biztos, hogy bármi is lesz a vizsgálat eredménye, az nem vezethet hivatalos vádemeléshez az elévülés miatt.

Az Envoyé Spécial magazinműsorban négy, egymás számára ismeretlen nő szólal meg Hulot-val kapcsolatos tapasztalataikról. Sylvia – aki nem fedte fel családnevét – sírva fakadt, amikor leírta, Hulot hogyan kényszerítette őt orális szexre egy járműben egy parkolóban 1989 májusában, amikor még csak 16 éves volt.

“Fiatal voltam, soha nem csináltam még ilyesmit. Nem értettem, mit akar. Lefagytam. Tudtam, hogy ami történik, annak nem szabadna megtörténnie, és ez nem helyes… Tudtam, hogy csapdába estem” – mondta el a nő. Felidézte, hogy mik voltak a férfi utolsó szavai hozzá, amikor kitette őt Párizsban:

Mondott valamit, ami évekig kísértett. Azt mondta: “Frissítsd fel egy kicsit a sminkedet, mert az emberek még észreveszik, hogy csináltál valamit”. Csak ennyit mondott.”

Nem tudtam, mi történt. Elcsábítottam volna? Normális, ami történt? Ezt csinálják a felnőttek? Harminc évig senkinek sem beszéltem arról, ami történt. Én csak egy 16 éves gyerek voltam, ő pedig Nicolas Hulot. Ki hitt volna nekem?

Hulot 2012-ben elnökjelöltként indult, majd Emmanuel Macron első kormányában 2017 és 2018 között környezetvédelmi miniszterként szolgált.

2018-ban egy magazin azzal állt elő, hogy Hulot megerőszakolta egy korábbi magasrangú személy lányát. Később kiderült, hogy Pascale Mitterrandról, a néhai elnök unokájáról van szó. Néhány hónappal később Hulot egy rádióinterjú során hirtelen lemondott a kormány környezetvédelmi politikájával kapcsolatos nézeteltérésekre hivatkozva.

Mitterrand, aki nem szerepelt a dokumentumfilmben, de kapcsolatba került az Envoyé spéciallal, azt mondta a rendőrségnek, hogy Hulot 1997-ben erőszakolta meg őt Korzikán, amikor 19 évesen a SIPA gyakornokaként dolgozott, mely alapítójának Hulot közeli barátja. Mivel a vádak a törvényes határidőn kívül hangzottak el, a nyomozást lezárták. 

Hulot a kihallgatásakor azt mondta a nyomozóknak, valóban lefeküdt Mitterranddal közös megegyezés alapján, így szerinte nem szexuális erőszak történt. A magazin ellen rágalmazás miatt pert indított, de később visszavonta azt. 

Egy másik nő, Cécile a műsorban azt mondta, hogy Hulot 1998-ban esett neki hirtelen, amikor a moszkvai francia nagykövetségen dolgozott. Elmondta, hogy egy taxiban ülve Hulot rávetette magát és megpróbálta megcsókolni, de erre ő megpofozta. 

“Megtettem, amit tudtam. A ‘nem’-em nagyon egyértelmű volt. Világossá tettem, hogy nem akarok szexuális kapcsolatot létesíteni vele.”

Arra a kérdésre, hogy tervezett-e feljelentést tenni a történtek után, azt válaszolta: “Oroszországban, Moszkvában, az elnök egyik barátja ellen… Nem, eszembe sem jutott. Dehogy.”

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Egy harmadik nőt, Claire Nouviant, aki Hulot egyik műsorának forgatásán dolgozott, arra figyelmeztették, hogy ne maradjon egyedül a műsorvezetővel, és éjszakára zárja be a kabinja ajtaját, amikor Costa Ricán egy hajón forgattak. 

Azt mondta,  két vagy három ember is azt tanácsolta neki: “Kerüld az olyan helyzeteket, amikor egyedül vagy vele. Ha dolgozol, akkor a szálloda éttermében dolgozz, ne a szobádban. Ha a hajón vagytok, éjszakára zárd be a kabinod. Ne nyisd ki, ha éjszaka kopogtat az ajtódon, tegyél úgy, mintha aludnál.” A forgatás incidensek nélkül zajlott le, de hozzátette: “Volt egy ökoszisztéma a személye körül, amely lehetővé tette ezt a típusú bántalmazást”.

Egy névtelenül nyilatkozó nő, aki korábban szintén együtt dolgozott Hulot-val, azt mondta, hogy a férfi hirtelen megragadta őt, és szájon csókolta 2001-ben, egy gyártási megbeszélés után. 

Hulot nem volt hajlandó az Envoyé spécialnak a kamera előtt beszélni, de a műsornak telefonon elmondta: “Ön nagyon jól tudja, hogy itt az én szavam van az ő szavuk ellen… és ma a nők szava szent. Soha életemben nem kényszerítettem senkit semmire. Soha, sem kézzel, sem erőszakkal.”