Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,960 $

Újabb remek hírt adott a WHO az egydózisú vakcináról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői panele javasolja a Janssen egydózisú vakcinájának bevetését azokban az országokban, melyekben a koronavírus variánsai jelen vannak.

A Janssen gyógyszergyártó üzeme a hollandiai Leidenben 2021. március 10-én. A cég laboratóriumában fejlesztették ki a Johnson and Johnson amerikai multinacionális vállalat egyadagos koronavírus elleni vakcináját, amelynek alkalmazását várhatóan március 11-én engedélyezi az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága. Uniós tisztviselõk szerint a szállítások várhatóan áprilisban kezdõdnek. MTI/EPA/ANP/Sem van der Val
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A WHO pénteken hagyta jóvá a Johnson & Johnson Janssen védőoltását, melynek legnagyobb előnyei, hogy egyetlen dózis elég belőle és nincs szükség speciális körülményekre a tárolásához, csak egy átlagos hűtőre.

A panel hétfői találkozója után szerdán kiadott szakértői javaslat szerint a vakcina hatékonyan alkalmazható a koronavírus variánsai ellen – írja a Barron’s. Soron kívül Vasárnaptól mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél a csepeli HÉV

A vizsgálatok szerint az Egyesült Államokban sikeresen lépett fel a Janssen oltóanyag a dél-afrikai variánssal szemben, és Brazíliában szintén biztatóak az eredmények a helyi mutációval kapcsolatban.

Az egydózisú védőoltás hatékonyságáról közölt adatok alapján elmondható, hogy 66.9%-os védelmet nyújt a tünetekkel járó fertőzés ellen, 14 nap után 76.7%-os védelmet a súlyos lefolyású Covid-19 fertőzés ellen, és 21 nap elteltével 85.4%-ra növekszik a hatékonysága.

A szakértői javaslat szerint azon országokban, ahol a variánsok fertőznek, azoknál, akik már átestek a megbetegedésen, szintén ajánlott, hogy megkapják az oltást, hiszen az eddigi tapasztalatok és hivatalos adatok szerint egy korábbi fertőzés után előfordulhat a tünetekkel járó újrafertőződés.

A Johnson & Johnson Janssen vakcinája az egyetlen olyan koronavírus elleni egydózisú oltóanyag, mely a mai napig jóváhagyásra került a WHO által.