Dollár
391,51 Ft
Euró
406,36 Ft
Font
470,74 Ft
Bitcoin
16,503 $

Újabb polgárháború robbanhat ki az Egyesült Államokban?

Fotó: Unsplash/Jen Theodore
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 4. - 17:14

A Capitolium ostroma után készült felmérés azt vizsgálta, hogy az amerikaiak elképzelhetőnek tartják-e, hogy polgárháború robbanjon ki az Egyesült Államokban: több válaszadó gondolta lehetségesnek, mint ahányan kizárták.

A 2020-as éve erőszakhullámai, egyes társadalmi csoportok éles szembenállása, a szélsőségek nyílt színrelépése, mint például a Black Lives Matter, a rendőrgyűlölet, az Antifa, a neonáci Proud Boys, az Oathkeepers, a woke-mozgalom és a túlzó feministák és nőkgyülölők, valamint a vírus-tagadók következtében az Egyesült Államokban egyre komolyabban felvetődik egy újabb polgárháború lehetősége. 

A fegyveres konfliktus lehetősége két évvel ezelőtt is napirendre került, amikor nyilvánosságra hozták a Mueller-jelentést, amelyben az FBI egykori igazgatója számolt be a Donald Trump elleni nyomozás eredményeiről az orosz kapcsolatok ügyében. A kétértelmű vizsgálati anyag nem hozott valós eredményt, nem mutatott rá az elnök felelősségére, de nem is zárta ki azt, ez a köztes állapot pedig nemtetszést váltott mindkét oldalon. 

„Polgárháborúban állunk. A múlté lett az a feltételezés, hogy civil ellenségeskedés valaha is újra megtörténhet. Totális háború lesz“

– mondta Joseph DiGenova, Washington D.C. korábbi kerületi ügyésze 2019 decemberében, aki az egyik szerzője és terjesztője volt az FBI elleni összeesküvés-elméleteknek. 

Nicole Wallace, egy republikánus aktivista, aki G.W. Bush kommunikációs igazgatója volt, és az újraválasztási kampányát is vezényelte, azt mondta, hogy „a polgárháború zöld lámpáját Donald Trump kapcsolata fel, és ezzel megtette a legveszélyesebb lépést, ami csak elképzelhető.“

A Mueller-jelentés után az összesküvés-elméletek a napi politikai vita állandó részévé váltak, megszokott lett erőszakról, zűrzavarról, tisztító viharokról, polgárháborúról beszélni. DiGenova egy konzervatív tudósnővel, Laura Ingrahammal folytatott tévés vitájában a következőket mondta 2020 elején: 

„Tudja mit? Elmegyek szavazni, és utána veszek pár pisztolyt. Magának is ezt kenne tennie.“

A polgárháború kifejezést sokan csak metaforának tartják, amellyel feltűnést lehet kelteni. A hangulat azonban minden társadalmi csoportba beszivárgott, még az akadémiai életet sem kímélte. Eközben a globalizációs folyamatok okozta nagyméretű gazdagodás következtében Bill Gates-et és Jeff Bezos-t az amerikai nép ellen szövetkező gazfickóknak tartják, miközben Henry Fordot és John D. Rockefellert nemzeti hősként tisztelték. A tech-társadalom rászokott a fizikai munka lenézésére, a munkásokat, kékgallérosokat, farmereket rasszistának, idegengyűlölőnek, homofóbnak, laposföldhívőnek sorolták be, ezzel pedig kiváltották ezeknek az osztályoknak a jogos haragját – írja a Euronews

Minderre még rájön a koronavírus okozta helyzet, amely egyre inkább társadalmi, mintsem orvosi kérdés. Tiltakoznak a kötelező oltás ellen az állami hivatalokban, a privát cégeknél, és a MediCare intézményeiben is. 

A statisztika azt mutatja, hogy a 18-29 éves korosztály érzi leginkább, hogy előállhat a polgárháborús helyzet (51%), a 65 év felettiek óvatosabbak, de 45 százalékuk nem zárja ki a lehetőséget. A republikánusok valamivel harciasabbak (49%), a demokratáknak 45 százaléka hiszi, hogy lesz fegyveres konfliktus. A függetleneknél ez a szám 42 százalék, a bizonytalanok aránya mindössze 11 százalék. 

A belvárosokban 55 százalék, míg a kertvárosokban és elővárosokban egyharmad számít konfliktusra. A keleti part (Boston, Philadelphia, New York) higgadtabb, 39 százalék tart a polgárháborútól, Középnyugaton ez a szám 48 százalék, Délen pedig 49 százalék. Etnikailag a fehérek a legnyugodtabbak (43%), a hispánok 53 százaléka valószínűsíti az összecsapást, köztük helyezkednek el a feketék 49 százalékkal. 

A konfliktus kialakulásnak legvalószínűbb területe a déli határvidék, ahol a migrációs nyomás az elmúlt hónapokban túllépett a kezelhetőség határán. Már a Fehér Ház is bírálja a saját határvédelmi szerveit, mert nem képesek kezelni a menekülttömeget, akiknek a számát ráadásul már a Haitiről érkezők is növelik. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.