Clouds
21 Budapest
Dollár
345,52 Ft
Euró
370,00 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,252 $

Újabb kivégzési módot hagytak jóvá Idahóban

Fotó: Pexels / Illusztráció
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő

Idaho lesz így az ötödik olyan amerikai állam, ahol engedélyezik ezt a kivégzési módszert.

Az Idaho államban halálra ítélt személyeket akár kivégzőosztaggal is agyonlőhetik, ha nem lehet őket injekciós kezelés útján megölni – áll az állami törvényhozás által hétfőn jóváhagyott törvényben.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

A szöveget, amelyet 24 igen szavazattal, 11 nem ellenében hagyott jóvá a konzervatív állami szenátus, már csak a kormányzónak kell aláírnia.

Idaho ezzel az ötödik olyan amerikai állam lesz, ahol engedélyezik ezt a kivégzési módszert Utah, Oklahoma, Mississippi és Dél-Karolina után.

A halálbüntetést alkalmazó amerikai államok egyre nagyobb nehézségekbe ütköznek az injekciós kezeléshez szükséges vegyi anyagok beszerzésében, mivel a gyógyszeripari vállalatok ellenállnak, ugyanis nem akarják, hogy bármilyen szinten is kapcsolatba hozzák őket a halálbüntetéssel.

A most meghozott döntés és a gyógyszeripar támogatásának hiánya ellenére is fontos megemlíteni, hogy Idahóban is csak abban az esetben kerülhet sor a lövészek általi kivégzésre, ha valamilyen okból kifolyólag a gyógyszeres kezelés nem alkalmazható az adott elítélt esetében.

Az ACLU polgári jogvédő szervezet bírálta a törvény elfogadását és „visszataszító” fejleménynek nevezte azt.

„A kivégzőosztag különösen borzalmas, az ilyen kivégzések ugyanis kitörölhetetlen nyomokat hagynak minden érintettben” – áll az ACLU által kiadott sajtóközleményben.