Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,77 Ft
Euró
397,54 Ft
Font
470,44 Ft
Bitcoin
63,876 $

Újabb kivégzési módot hagytak jóvá Idahóban

Idaho lesz így az ötödik olyan amerikai állam, ahol engedélyezik ezt a kivégzési módszert.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő

Az Idaho államban halálra ítélt személyeket akár kivégzőosztaggal is agyonlőhetik, ha nem lehet őket injekciós kezelés útján megölni – áll az állami törvényhozás által hétfőn jóváhagyott törvényben.

A szöveget, amelyet 24 igen szavazattal, 11 nem ellenében hagyott jóvá a konzervatív állami szenátus, már csak a kormányzónak kell aláírnia. Soron kívül Fegyveres őrizet mellett nézhette meg Orbán Viktor a még be nem mutatott Mercedeseket

Idaho ezzel az ötödik olyan amerikai állam lesz, ahol engedélyezik ezt a kivégzési módszert Utah, Oklahoma, Mississippi és Dél-Karolina után.

A halálbüntetést alkalmazó amerikai államok egyre nagyobb nehézségekbe ütköznek az injekciós kezeléshez szükséges vegyi anyagok beszerzésében, mivel a gyógyszeripari vállalatok ellenállnak, ugyanis nem akarják, hogy bármilyen szinten is kapcsolatba hozzák őket a halálbüntetéssel.

A most meghozott döntés és a gyógyszeripar támogatásának hiánya ellenére is fontos megemlíteni, hogy Idahóban is csak abban az esetben kerülhet sor a lövészek általi kivégzésre, ha valamilyen okból kifolyólag a gyógyszeres kezelés nem alkalmazható az adott elítélt esetében.

Az ACLU polgári jogvédő szervezet bírálta a törvény elfogadását és „visszataszító” fejleménynek nevezte azt.

„A kivégzőosztag különösen borzalmas, az ilyen kivégzések ugyanis kitörölhetetlen nyomokat hagynak minden érintettben” – áll az ACLU által kiadott sajtóközleményben.

12 évesek megpofozták, a földre térdeltették, majd ellopták egy kisfiú focilabdáját Kispesten

A gyermek azt hitte, játszani szeretnének vele, ám kiderült, bántalmazás céljával közelítették meg a focipályán.