Mostantól kivégzőosztaggal is végrehajthatják a halálbüntetést Dél-Karolinában

Az Egyesült Államok egyik büntetés-végrehajtási intézete az Indiana állambeli Terre Haute nevű városban 2020. július 14-én, ahol ezen a napon végrehajtották a 17 év utáni első szövetségi halálbüntetést. Az 1996-ban elkövetett gyilkosságért - egy arkansas-i háromtagú család kiirtásáért - elítélt Daniel Lee-t méreginjekcióval végezték ki. William Barr igazságügyi miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy az igazságügyi minisztérium ismét megkezdi a szövetségi halálos ítéletek végrehajtását, amelyeket a szövetségi kormányzat még 2003-ban állított le. MTI/EPA/Tannen Maury
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Hiány alakult ki a kivégzésre használt méreginjekciókból az Egyesült Államokban, ám Dél-Karolina válasza erre nem a halálbüntetés megszüntetése, hanem inkább egy új módszer törvénybe iktatása volt.

A dél-karolinai állami törvényhozás szerdai döntése alapján mostantól nem csak méreginjekcióval, hanem kivégzőosztaggal is végre lehet hajtani halálos ítéleteket – adta hírül az Independent. Mindezt arra tekintettel, hogy jelenleg komoly készlethiány alakult ki a halálos injekciók „piacán”.

Henry McMaster, Dél-Karolina republikánus kormányzója már jelezte, hogy alá fogja írni a javaslatot, így az immáron állami törvényi szintre emelkedik. Amint ez megtörténik, Dél-Karolina lesz a negyedik állam, amely kivégzőosztagot is opcióként tart fent a halálos ítéletek végrehajtására.

Az új törvény értelmében a halálsoron lévő elítéltek „választhatnak” a kivégzési metódusok közül, amennyiben nem áll rendelkezésre méreginjekció: kivégzőosztagot szeretnének vagy villamosszéket. Egyre inkább népszerűbbek ezek a módszerek, amióta súlyos hiány alakult ki a méreginjekciók tekintetében.

Az államnak jelenleg 37 halálsoron lévő elítéltje van, ám 2011 óta nem hajtottak végre kivégzést, még Donald Trump elnöksége alatt sem, ahol reneszánszát élték az állami kivégzések. A republikánusok érve a törvény mellett a megszokott: igazságot szolgáltatni a családoknak.

„A szörnyű bűncselekmények áldozatainak családjai egyszerűen nem tudnak megnyugvást szerezni, mivel ebbe a furcsa helyzetbe kerültünk, hogy az elítéltek az összes jogi lehetőségüket kimerítették, mi viszont az ítéleteket nem tudjuk végrehajtani” – mondta Weston Newton képviselő.

A demokraták nagy felháborodással fogadták a döntést, ám ez nem meglepő, mivel a párt morális szinten is ellenzi a halálbüntetés létjogosultságát. Az elmúlt idők során az is egy fontos érvük volt, hogy a halálos ítéletek aránytalanul sújtják az afroamerikai lakosokat.

Ez pedig a dél-karolinai halálsoron is megmutatkozik, ugyanis az ott lévő elítéltek fele afroamerikai, miközben az egész állam lakosságának csupán 27 százaléka fekete. Az Egyesült Államok egész igazságszolgáltatási rendszerére jellemző ez, hogy a feketék felülreprezentáltak a börtönökben.

A döntés kapcsán voltak olyan demokraták is, akik „a rosszban meglátták a jót”, mint Dick Harpootlian demokrata szenátor. Mint a Washington Postnak mondta, ő teljes egészében ellenzi a halálbüntetést, de ha már muszáj, akkor inkább legyen kivégzőosztaggal:

„Azonnal meghalnak legalább, ez legalább az egyik legkevésbé fájdalmas metódusa a halálnak. A villamosszék borzalmas, ennyire borzalmas dolgot nem lehet egy másik emberrel tenni, hogy élve elégetik őket”

Az Egyesült Államok továbbra is rendkívül megosztott a halálbüntetés kérdésében, viszont már 23 állam tiltotta be a szankció ezen formáját, három kormányzója pedig moratóriumot rendelt el a kivégzésekre. Joe Biden amerikai elnök már korábban is jelezte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy szövetségi szinten eltörölje a halálbüntetést.