Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,20 Ft
Euró
395,07 Ft
Font
466,99 Ft
Bitcoin
60,850 $

Újabb Ausztráliára vonatkozó behozatali tilalmat oldott fel Kína

A lépés az ausztrál szén, fa és árpa behozatalára vonatkozó korlátozások feloldását követi.

...svg content...Fotó: Unsplash/Kyle Mackie
Ázsia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Penny Wong ausztrál külügyminiszter csütörtöki nyilatkozatából derült ki, hogy Kína feloldotta az öt ausztrál marhahústermelőre vonatkozó behozatali tilalmat. Ez a lépés a Peking és Canberra közötti, évek óta feszült kapcsolatokat követő enyhülés legújabb jele.

Mint ismert, a kínai hatóságok 2020-ban számos ausztrál importárura, többek között szénre, borra, árpára és homárra vezettek be korlátozásokat, miután Scott Morrison akkori ausztrál miniszterelnök nemzetközi vizsgálatot kért a koronavírus-járvány eredetének feltárására. Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a Vígszínházban történt baleset ügyében

Noha Peking akkor ragaszkodott ahhoz, hogy az intézkedések a kereskedelemmel kapcsolatos kérdésekkel, például a dömpinggel kapcsolatosak, Ausztráliában a korlátozásokat széles körben úgy tekintették, mint egy Canberra megbüntetésére irányuló politikai lépést.

Amióta azonban Anthony Albanese 2022-ben átvette a miniszterelnöki tisztséget, közel egy évtizedes konzervatív kormányzás után, a kínai kormány a korlátozások nagy részét feloldotta. A CNA azt írja, az ausztrál kereskedelmi adatok szerint Kína volt Ausztrália második legnagyobb nemzetközi marhahús-piaca tavaly, mintegy 1,6 milliárd dollár értékű exporttal.