Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,18 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,87 Ft
Bitcoin
60,211 $

Elutasította az ügyészség Dobrev Klára feljelentését Sulyok Tamás ellen

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség a 2024. június 6. napján kelt határozatával – a törvényes határidőn belül – elutasította Dobrev feljelentését.

...svg content...Fotó: MTI/Lakatos Péter
Belpolitika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Dr. Dobrev Klára feljelentése szerint dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a 2014. és 2019. közötti időszakban alkotmánybíróként jogosulatlanul vette fel a fizetését, mert nem jelentette be az összeférhetetlenségét. Dr. Sulyok Tamás a feljelentő állítása szerint ezzel a magatartásával csalást és hivatali visszaélést követett el. A nyomozó ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint – dr. Dobrev Klára feljelentésével szemben – dr. Sulyok Tamás már alkotmánybírói jelölését követően, de még a megválasztását megelőzően kérte ügyvédi tevékenységének szüneteltetését. A Szegedi Ügyvédi Kamara a 2014. szeptember 24. napján hozott határozatával tudomásul vette, hogy dr. Sulyok Tamás 2014. szeptember 24. napjától határozatlan ideig szünetelteti ügyvédi tevékenységét kamarai tagságának fenntartása mellett, a szünetelés idejére helyettes ügyvédről gondoskodott – írja az Index.

Dr. Sulyok Tamás a kamara felhívására 2019. évben újra úgy nyilatkozott, hogy továbbra is szünetelteti ügyvédi tevékenységét alkotmánybírói hivatása miatt. A Magyar Ügyvédi Kamara által vezetett országos ügyvédi nyilvántartás 2018. január 1. napjától működik, ezért az a 2014. évi határozatot nem tartalmazza, így a szünetelés dátumaként a 2019. évi nyilatkozat keltét vezették föl – részletezik. Az ügyvédi tevékenység szüneteltetésének kezdetétől fogva a dr. Sulyok Tamás által még ügyvédként vállalt kötelezettségeket és jogokat a dr. Sulyok Tamást helyettesítő ügyvéd gyakorolta. A feljelentésben megjelölt cégek vonatkozásában a kézbesítési megbízotti tevékenységet dr. Sulyok Tamás még ügyvédként, alkotmánybírói jelölését megelőzően vállalta el, az ügyvédi tevékenység szünetelését követően ezen szerződések alapján a helyettese volt jogosult eljárni. Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a Vígszínházban történt baleset ügyében

A bárki által megtekinthető cégbírósági adatok szerint a dr. Sulyok Tamást helyettesítő ügyvéd a cégbíróságnak mindkét cég vonatkozásában bejelentette, hogy bár a szerződést még dr. Sulyok Tamás kötötte ügyvédként, de az ügyvédi tevékenységének szünetelése alatt ő látja el helyette ezen feladatokat is. A kézbesítési megbízotti cím egyébként az ügyvédi iroda címe volt, így a kézbesített iratokat dr. Sulyok Tamás nem, csak a helyettese volt jogosult és köteles átvenni. Egyúttal kiemelik: a rendelkezésre álló adatok szerint dr. Sulyok Tamás az alkotmánybíróvá történt megválasztását követően ügyvédi – és így kézbesítési megbízotti – tevékenységből származó díjazásban nem részesült.

Mivel dr. Sulyok Tamás alkotmánybíróként nem látott el ügyvédi tevékenységet, ennek keretében kézbesítési megbízotti tevékenységet sem, így alkotmánybírói szolgálatának ideje alatt jogszerűen vette föl alkotmánybírósági juttatásait, ezzel sem csalást, sem hivatali visszaélést nem követett el. A dr. Dobrev Klára beadványában sérelmezett mezőgazdasági földterületeket érintő szerződéskötésekkel összefüggésben esetlegesen felmerülő cselekmények elévülés miatt nyomozás keretében nem vizsgálhatók, a feljelentés elutasítása mellett Magyarország Ügyészségének közérdekvédelmi szakága vizsgálja, hogy szükséges-e, illetve lehetséges-e magánjogi intézkedést tenni e tárgyban – áll a közleményben.

Mint ismert, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője múlt hónap végén közölte, hogy az Országgyűlésben összegyűltek a köztársasági elnökkel szembeni hivatali megfosztási eljáráshoz szükséges aláírások. Néhány napja pedig egyenesen felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy reagáljon a nyilvánosság előtt és adjon választ a kérdésére. „Indított büntetőeljárást a Sulyok Tamás által elkövetett köztörvényes bűncselekmények ügyében?” – tette fel a kérdést Dobrev. Egyúttal újfent köztörvényes bűnözőnek nevezte Sulyok Tamást, amiért a köztársasági elnök rágalmazási pert is indíthatna Dobrevvel szemben, ő azonban meg van győződve az igazáról. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azon a véleményen volt, hogy Gyurcsány Ferenc felesége hazudik, és mindent megtesz egy kis nyilvánosságért.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet szombaton

A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.