Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Úgy reklámozta magát az orrspray, hogy megöli a koronavírust – betiltás lett a vége

Belföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) meghozta döntést, betiltják a Viro Stop influenza elleni szájspray és a Viro Stop orrspray reklámozását és forgalmazását is egyaránt.

A Pirulakalauz alapján a HVG arról számolt be, hogy a termékeket több alkalommal is úgy reklámozták, hogy képes legyőzni a koronavírust. Amellett, hogy ez nem igaz, a hatóságok több problémát is érzékeltek a szerekre vonatkozóan.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Az egyik, amit a portál kiemelt, hogy úgynevezett orvostechnikai eszközöket nem engedélyezi a hatóság, csak nyilvántartásba veszi azokat. Az OGYÉI pedig arra a következtetésre jutott, hogy a Fytofontana Kft., a két termék gyártója az ezekre vonatkozó szabályokat nem tartotta be.

Mint írják, a szabályozás szerint az orvostechnikai eszközök hatása nem alapulhat gyógyszerhatáson, viszont a szóban forgó termékek több olyan összetevőt is taralmaznak, amelyeket önmagukban gyógyszerhatóanyagnak minősülnek.

A Viro Stop influenza elleni spray és a Viro Stop orrspray esetében is olyan hatóanyagokról van szó, amelyek hagyományosan növényi gyógyszerekként kerülnek engedélyezésre és forgalmazásra, ám a gyártó úgy reklámozta a bodorrózsa-kivonatot tartalmazó termékeket, hogy egyéb kóros immunológiai folyamatokat is képesek legyőzni.

A határozat ezen felül kitér arra is, hogy az influenza elleni spray-t a gyártó 3 éves kortól ajánlja, ám megállapították, hogy a benne lévő hatóanyagok alkalmazását 12 éven aluli gyermekek számára nem lehet ajánlani.

Az orrspray kapcsán hasonló a helyzet, ugyanis a benne azt 6 éves kortól ajánlják, ám a hatóanyagokat nem szabad ajánlani 12 éven aluli gyermekek számára. Ráadásul a termékekről az is kiderült, hogy a hatóanyagok lehetséges mellékhatásairól nem adott megfelelő tájékoztatást a gyártó.

Mint a HVG is kiemelte, Csupor Dezső gyógyszerész és gyógynövénykutató az eredeti cikkben megállapította, hogy a jelenlegi ismeretek alapján a bodorrózsa nem alkalmas a koronavírus bármilyen nemű kezelésére, vagy az esetleges prevenciójára.