Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,049 $

Mióta itt jártál:

Ugandában véget ért az ebola-járvány

TÉMÁK:
#uganda
Fotó: A 2022. szeptember 28-i képen ebolafertőzés tünteteit ismertető hirdetményt néz egy ugandai férfi a fővárosban, Kampalában. A hatóságok szeptember 20-án jelentették be az ebola megjelenését a közép-ugandai Mubende régióban, a vírusfertőzés okozta elhalálozások száma az utóbbi három hétben meghaladta a 43-at. MTI/EPA/Stringer
Afrika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az egészségügyi miniszter elmondása alapján a betegség 55 ember életét követelte, és 143 fertőzést, valamint 22 valószínűsíthető megbetegedést okozott szeptember óta.

A helyi hatóságok szerdai jelentése szerint Ugandában véget ért az ebola-járvány, amelyet az is bizonyít, hogy 42 egymást követő napon át nem regisztráltak egyetlen új megbetegedést sem, mivel ez az időtartam a vírus két teljes lappangási időszakát lefedi.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Az afrikai országban korábban többször is volt ebola-járvány, a legsúlyosabbat pedig 2013 és 2016 között regisztrálták, amikor 11 300 ember vesztette életét, a mostani pedig 113 nappal korábban tört ki, amelyet Dr. Jane Ruth Aceng Ocero egészségügyi miniszter is megerősített.

„Arra kérem a lakosságot, hogy maradjanak éberek, alkalmazzák az előírásokat, és jelentsenek minden olyan személyt a közösségben, akinek betegségre utaló tünetei vannak”

– mondta.

Majd arról tájékoztatott, hogy a hivatalos adatok alapján az ebola 55 ember életét követelte, és 143 fertőzést, valamint 22 valószínűsíthető megbetegedést okozott szeptember óta – derül ki a CNN beszámolójából.

Az ebola a ma ismert egyik leghalálosabb fertőző betegség, amelynek egyes törzsei a fertőzések akár 50-90%-ában halált okoznak, s a tünetei közé sorolható a magas láz, a fej- és hasfájás, a fáradtság, a hasmenés, a hányás, később pedig a vérzés (pl. szembevérzés, belső vérzés, véres hasmenés).