Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,737 $

Ezért okoz emberek milliárdjainál tüsszögési ingert az erős napfény

A következő napokban alaposan kitüsszöghetjük magunkat, napsütésből nem lesz hiány.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Kilépsz a lakásból a nyári napfényre és azonnal rád jön a tüsszögés? Nem vagy egyedül, milliárdok járnak hasonló cipőben, három emberből egy biztosan tapasztalja ezt a furcsa tünetet élete során, ami bármely meglepő, nem allergia.

Ennél még különlegesebb, hogy már évezredekkel ezelőtt felfedezték az úgynevezett fotikus tüsszentési reflexet. Persze Arisztotelész még nem így nevezte, de a kérdést feltette: miért tüsszentünk, amikor napba nézünk? Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

A rossz hír az, hogy még csak nem is kell a napba nézni ehhez (ne is nézzünk, mert nem túl jó a szemünknek), elég ha erősebb fény éri a szemünket. A National Center for Biotechnology Information szerint pedig 50% az esélye az öröklődésre, úgyhogy ettől egyhamar nem fog megszabadulni az emberiség.

A fotikus tüsszögés általában valóban erős fénynek, például napfénynek való kitettség után következik be, leggyakrabban akkor, amikor a sötétségből a fénybe lépünk, vagy miután felkapcsoltuk a villanyt egy sötét szobában:

„Nem egy speciális hullámhossz váltja ki – a fény intenzitásának változása okozza” – mondta Dr. David Lang, a Clevelandi Klinika Légzőszervi Intézetének Allergia és Klinikai Immunológiai Osztályának elnöke a Live Science-nek.

Egyeseknél csak alkalmanként fordul elő, másoknál viszont akár tüsszögési rohamokat is kiválthat. A tudósok úgy vélik, hogy a jelenséget megelőzően a szembe jutó erős fény stimulálhatja az arcidegeinket, annak orrhoz vezető ágait is, ez vezethet a tüsszögéshez.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.