Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,438 $

Olcsóbb lesz a túró rudi? Így reagáltak a beszállítók és a kereskedők

Mint ismert, csökkentik a túró rudi áfáját, a kérdés pedig az, hogy a boltokban lesz-e árcsökkenés.

Fotó: Túró Rudi készül a FrieslandCampina Hungária Zrt. mátészalkai tejüzemében a kapacitásbővítő beruházás átadásának napján, 2019. október 1-jén. MTI/Balázs Attila
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a kormány 2024-től módosít az áfatörvényen és a túró rudit is 18%-os áfa terheli majd a 27%-os helyett. Bár a túró rudi esetében az emberek egy konkrét termékre gondolnak, a paletta széles és voltak olyan „túró alapú” édességek, amelyek eddig is alacsonyabb kulccsal adóztak.

A kormány ezzel a döntéssel egységesítette ennek a termékkörnek az adózását, amely által már csak egy kérdés marad, mégpedig az, hogy az árcsökkenés eljut-e a vevőkhöz. A Portfolio ennek szeretett volna utánajárni: megkérdezte a két legnagyobb gyártót, a Pöttyöst gyártó FrieslandCampina Hungária Zrt.-t és a Bonafarm Csoporthoz tartozó Sole-Mizo Zrt.-t. Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

Előbbi azt közölte, hogy üdvözli a kormány áfacsökkentési javaslatát, amely nagy segítség lesz a magyar háztartások 70%-ának, amelyek – a cég adatai szerint – heti rendszerességgel fogyasztják a Pöttyös Túró Rudit. Az árra vonatkozóan azt válaszolták: a termelési költség változásairól és az átadási áraikat befolyásoló hatásairól jelen pillanatban nem tudnak előrejelzéseket adni.

A Sole-Mizo Zrt. ennél jóval egyértelműbben fogalmazott, ugyanis a lap kérdésére azt írta, hogy a várható túró rudi áfacsökkentéssel összefüggésben nem tervezi a nettó átadási árainak változtatását. Ugyanakkor hangsúlyozták, amennyiben a piaci folyamatok azt szükségessé teszik, 2024-ben sor kerülhet az átadási árak módosítására.

A Portfolio kérdéseivel a kiskereskedelmi láncokat is megkereste, ám közülük csak néhányan válaszoltak. Az Auchan például úgy fogalmazott: ha a beszerzési árak lejjebb mennek, azonnal érvényesítik a fogyasztói árakban, és az áfacsökkentés mértékét biztosan követni fogják, így forgalomnövekedésre is számítanak.

A Tesco azt a választ adta, hogy természetesen továbbadják az áfacsökkentést. A Penny-től pedig a Portfolio megtudta, hogy a saját márkás Sissy Rudi termékének áfatartalma már a túró rudira vonatkozó jogszabály megjelenése előtt is a 18%-os kategóriában volt, ahogyan néhány márkázott árucikket szintén az alacsonyabb forgalmiadó-kategóriában kínáltak.