Ezeket érdemes tudni a C-vitamin kapszulákról
Az őszi járványszezonhoz közeledvén egyre fontosabb, hogy megőrizzük immunrendszerünk stabilitását, amit gyümölcsök és zöldségek hiányában C-vitamin kapszulák révén tehetünk meg.
A C-vitamin immunvédelemben, az egészség fenntartásában betöltött szerepét ma már senki sem vitatja, és már kutatások biztosítják azt is, hogy a megfelelő C-vitamin-szint fenntartása csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
A legtöbb C-vitamin főként a citrusfélékben, a káposztafélékben, a karalábéban, a paprikában, illetve a bogyós gyümölcsökben van, azonban mivel mi, magyarok elszoktunk az egészséges táplálkozástól, ezért jobb, ha kapszula formájában pótoljuk ezt a létfontosságú anyagot.
Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szakmai elnöke a Pénzcentrumnak adott interjújában kiemelte, általánosságban elmondható, hogy a gyógyszerek minőségét a hatóságok sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az étrend-kiegészítőkét.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének jó minőségű C-vitamin étrend-kiegészítő készítmények a piacon. A gyógyszerkészítményeket mindenképpen tudjuk ajánlani, az étrend-kiegészítők közül pedig érdemes a jól ismert és megbízható gyártókat keresni – figyelmeztetett.
Mindez azt jelenti, lehetőleg kerülni kellene az ismeretlen forrásból származó, gyanúsan olcsó készítményeket. Tehát nem feltétlenül az számít, hogy gyógyszernek vagy étrend-kiegészítőnek minősül-e egy-egy készítmény, hanem hogy minőségi termék legyen és megbízható gyártótól származzon.
„Egy kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenddel ezt a mennyiséget teljes mértékben biztosítani tudjuk a szervezetünknek. Ennek további előnye, hogy a C-vitamin mellett sok más hasznos anyagot is magunkhoz veszünk, ezért ez az elsődlegesen javasolt módja a vitamin bevitelnek. Ha úgy gondoljuk, hogy ezt szeretnénk még kiegészíteni, akkor alapesetben napi 250-500 mg-nál több plusz bevitelre nincs szükség” – tette hozzá az szakember.